Методи оцінювання ефективності інноваційної діяльності підприємства - Пономарьов, Владислав Дмитрович (Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка, 2025)
У доповіді розглянуто сутність та методи оцінювання ефективності інноваційної діяльності підприємства. Визначено значення інновацій для розвитку економіки та онкурентоспроможності підприємств. Охарактеризовано основні методи оцінки: фінансово-економічні, ринкові, експертні, інтегральні та комплексні. Показано їх переваги та обмеження. Доведено, що найбільш ефективним є застосування комбінованого підходу, який враховує не лише економічний ефект, а й стратегічні, соціальні та організаційні результати інноваційної діяльності.

The report considers the essence and methods of evaluating the effectiveness of innovation activity of enterprise. The importance of innovations for the development of the economy and competitiveness of enterprises is determined. The main methods of assessment are characterized: financial-economic, market, expert, integral and complex. Their advantages and limitations are shown. It is proved that the most effective is the use of a combined approach, which takes into account not only the economic effect, but also strategic, social and organizational results of innovation activity.
Keywords: інноваційна діяльність; ефективність діяльності; методи оцінювання; фінансові показники; інноваційний розвиток; innovation activity; efficiency; assessment methods; financial indicators; innovative development