Interactivity and personalization evolution in higher education - Lysenkova, Tetiana Mykhailivna; Tykhonova, Maryna (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
With the globalization of education and technological development, higher education is undergoing profound changes. The traditional model of universal learning, one for all, is gradually being replaced by personalized and interactive learning, which not only meets diverse learning needs, but also provides opportunities for improving the quality of teaching and learning effiency. In this context, personalized and interactive learning are considered key factors in increasing the competitiveness of higher education. The central objective of this study is to fid effctive methods and strategies for improving the management of interactive and personalized learning in higher education environments. As to the methods, this paper addresses the emergence of these concepts and includes the identifiation of the main problems of modern educational models through an analysis of existing literature and case studies. The results present some theoretical basis of interactive and personalized approaches to education as well as technology-oriented solutions in accordance with the principles of educational management. At the heart of these modern approaches to learning are digital technologies that allow for flxible responses to individual needs of students, offring real-time feedback. Conclusion should be made,that among notable advances in digital technologies, connected with education, online learning platforms, virtual classrooms, intelligent learning systems, and learning analytics should be highlighted. Online platforms expand access to a wide range of courses and enrich the learning experience through multimedia content, interactive assessment, and personalized learning trajectories. Using algorithms and big data analytics, these systems can offr optimal learning resources tailored to individual student profies. Virtual classrooms facilitate synchronous interaction between teachers and students, overcoming geographical barriers and providing greater flxibility. However, the question concerning how to effctively manage interactivity and personalization of education while making full use of available resources remains one of the challenges in today’s education environment. З глобалізацією освіти та технологічним розвитком вища освіта зазнає глибоких змін. Традиційна модель універсального навчання, одна для всіх, поступово замінюється персоналізованим та інтерактивним навчанням, яке не лише задовольняє різноманітні потреби в навчанні, але й надає можливості для підвищення якості викладання та ефективності навчання. У цьому контексті персоналізоване та інтерактивне навчання вважаються ключовими факторами підвищення конкурентоспроможності вищої освіти. Центральною метою цього дослідження є пошук ефективних методів та стратегій для покращення управління інтерактивним та персоналізованим навчанням у середовищі вищої освіти. Що стосується методів, то ця стаття розглядає появу цих концепцій та включає визначення основних проблем сучасних освітніх моделей шляхом аналізу існуючої літератури та тематичних досліджень. Результати представляють теоретичні основи інтерактивних та персоналізованих підходів до освіти, а також технологічно-орієнтованих рішень відповідно до принципів управління освітою. В основі цих сучасних підходів до навчання лежать цифрові технології, які дозволяють гнучко реагувати на індивідуальні потреби студентів, пропонуючи зворотний зв’язок у режимі реального часу. В якості висновку зазначимо, що помітні досягнення в галузі цифрових технологій в освіті включають онлайн-платформи навчання, віртуальні класи, інтелектуальні системи навчання та аналітику навчання. Онлайн-платформи розширюють доступ до широкого спектру курсів та збагачують навчальний досвід завдяки мультимедійному контенту, інтерактивному оцінюванню та персоналізованим траєкторіям навчання. Використовуючи алгоритми та аналітику великих даних, ці системи можуть пропонувати оптимальні навчальні ресурси, адаптовані до індивідуальних профілів студентів. Віртуальні класи сприяють синхронній взаємодії між викладачами та студентами, долаючи географічні бар’єри та забезпечуючи більшу гнучкість. Однак, питання ефективного управління інтерактивністю та персоналізацією освіти, одночасно повноцінно використовуючи доступні ресурси, залишається одним із викликів у сучасному освітньому середовищі.
Еволюція інтерактивності та персоналізації у вищій освіті
Keywords: personalized learning; interactive learning; educational technology; flxible responses; individual needs; real-time feedback; artifiial intelligence; персоналізоване навчання; інтерактивне навчання; освітні технології; гнучкі реакції; індивідуальні потреби; зворотний зв'язок у режимі реального часу; штучний інтелект