Раціональні терміни зберігання боєприпасів за умови мінімізації впливу на автоматичну зброю та її балістичні характеристики - Аніпко, О. Б.; Бірюков, І. Ю.; Баулін, Дмитро Станіславович; Муленко, О. О. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Серед великої розмаїтості вимог, пропонованих до сучасної стрілецької зброї, можна виділити безвідмовну роботу зразка озброєння, що досягається забезпеченням необхідної живучості деталей і механізмів автоматичної зброї. Динамічний характер зусиль і напруг, що діють на деталі автоматичної зброї, утрудняє забезпечення їхньої міцності і є однією з головних причин порівняно низької живучості. Особливе значення має забезпечення достатньої живучості ствола, що грає вирішальну роль у загальній живучості зброї. Показано основні причини зношування каналу ствола. Доведено, що з ростом зношування погіршуються балістичні характеристики, які приводять відповідно до збільшення кількості боєприпасів необхідних на виконання вогневого завдання, а також до зменшення дальності гарантованого пробиття перешкоди. Доведено, що тривале зберігання боєприпасів приводить до зміни фізикохімічних характеристик порохів. Представлено результати експериментальних досліджень щодо впливу старіння порохового заряду на балістичні характеристики стрілецької зброї та живучість її стволів. На основі проведених досліджень можливе обґрунтування раціональних термінів зберігання боєприпасів до стрілецької зброї, що забезпечують виконання тактикотехнічних вимог для конкретного зразка озброєння.

Among the wide variety of requirements proposed for modern small arms, it is possible to single out the trouble-free operation of a sample of weapons, which is achieved by ensuring the necessary survivability of parts and mechanisms of automatic weapons. The dynamic nature of the forces and stresses acting on the parts of automatic weapons makes it difficult to ensure their strength and is one of the main reasons for the relatively low survivability. Of particular importance is the provision of sufficient survivability of the barrel, which plays a decisive role in the overall survivability of the weapon. The main causes of barrel bore wear are shown. It has been proven that long-term storage of ammunition leads to changes in the physical and chemical characteristics of gunpowder. The results of experimental studies on the effect of powder charge aging on the ballistic characteristics of small arms and the survivability of their barrels are presented. . The resulting dependencies make it possible to determine changes in the initial velocity of the bullet associated with the firing of the barrel and its wear, as well as automation elements caused by the use of ammunition with long storage periods.
Rational terms of storage of ammunition under the conditions of minimizing the impact on the automatic weapon and its ballistic characteristics
Keywords: автоматична зброя; зберігання боєприпасів; балістичні характеристики зброї; швидкість кулі; максимальний тиск; експериментальні дослідження; стрілецька зброя; нітроцелюлозні порохи; small arms; storage of ammunition; ballistic characteristics of weapons; maximum pressure; speed of the bullet; experimental studies