Метод розрахунку змінної форми крутильних коливань колінчастого вала - Прохоренко, Андрій Олексійович (НТУ "ХПІ", 2016)
У статті надано опис простого методу розрахунку резонансних режимів, амплітуд кутів закручення і механічних дотичних напружень складних крутильних коливань колінчастого вала двигуна на основі чисельного розв'язання високорівневої системи нелінійних диференціальних рівнянь у вигляді моделі в просторі станів. Метод може використовуватись для розв'язання оптимізаційних задач вибору й обґрунтування конструктивних параметрів демпферів крутильних коливань або інших антиколивальних пристроїв.

This article describes a simple method for calculating the resonant modes, angles spin amplitudes and mechanical shear stresses sophisticated engine crankshaft torsional oscillations based on the numerical solution of the high-level system of nonlinear differential equations in a model in the state space. The method can be used to solve optimization problems of selection and validation of design parameters torsional vibration dampers or other anti-vibration devices.
The method of calculating a variable form of torsional crankshaft oscillations
Keywords: резонансні режими; амплітуди кутів закручення; механічні дотичні напруження; модель; простір станів; антиколивальні пристрої