Revealing patterns in the aggregation and deposition kinetics of the solid phase in drilling wastewater - Shestopalov, O.; Rykusova, N.; Hetta, Oksana S.; Ananieva, Valeriya; Chynchyk, O. (Українська державна академія залізничного транспорту, 2019)
Досліджено вплив концентрації твердої фази бурових стічних вод на змінення швидкості осiдання твердої фази при агрегатоутворенні під час фізико-хімічного методу очистки води з використанням флокулянтів та коагулянтiв. Це важливо, тому що зміна концентрації твердої фази у стічній водi є неконтрольованим процесом під час реагентної очистки та суттєво впливає на механізм агрегатоутворення та кінетику осiдання твердої фази. Дослідження проводилися на модельній стічній водi, виготовленій шляхом розбавлення відпрацьованого бурового розчину водопровідною водою. Було встановлено, що застосування флокулянтів без коагулянтiв не ефективне i не призводить доагрегатоутворення. Встановлено, що оптимальною дозою коагулянту сульфату алюмінію для порушення стійкості дисперсної системи буровий стiчної води є 65 мiлiграм/г, а збiльшення дозування коагулянта не впливає на швидкість осадження пластiвцiв. Серед флокулянтiв найбiльшу активнiсть проявляє анiонний флокулянт А-19. При згущуваннi шламу спостерiгається руйнування флокул i за 9 хвилин швидкiсть осадження флокул знижується вдвiчi. Збiльшення концентрацiї флокулянта з 0,8 міліграм/г до 1,6 міліграм/г приводить до збiльшення швидкостi осадження твердої фази в 2–2,5 разiв. Показано, що концентрація твердої фази впливає на швидкість осадження флокул, оптимальні умови агрегатоутворення спостерiгаються за концентрації 4–6 г/л. Механiчнi дії на агрегати призводять до руйнування флокул залежно вiд концентрації твердої фази. Встановлено, що змiни в дисперсній системi можна спостерігати за зміною водневого показника, який змiнюється залежно вiд концентрацiї твердої фази в буровій стічній водi. Зростання концентрації твердої фази з 1 до 10 г/л призводить до зміни рН вiд 7,2 до 8,3, після введення коагулянта спостерігається зниження рН, а подальше руйнування агрегатiв приводить до збільшення водневого показника. Одержані в результатi досліджень дані i запропонована методика можуть бути використані для підбору оптимальних дозувань реагентiв при очищенні бурових стічних води.
Keywords: коагуляція; флокуляція; очищення бурових стічних вод; агрегатоутворення; міцність флокул; швидкість осідання