Формування системи управління економічним потенціалом аграрного підприємства - Красноруцький, Олексій Олександрович; Маренич, Тетяна Григорівна; Кальченко, Микола Миколайович; Шерстюк, Олександр Валерійович; Чуб, Олег Анатолійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Стаття присвячена обґрунтуванню сутності системи управління економічним потенціалом аграрних підприємств. Необхідність формування ефективної та ефективної системи управління потенціалом підприємства пов'язана із завданням підвищення ефективності досягнення стратегічних і тактичних цілей підприємства. У процесі дослідження, аналізу наукової літератури виявлено відсутність єдиного підходу науковців до розкриття сутності системи управління економічним потенціалом підприємств та її важливої складової – механізму управління потенціалом. Управління потенціалом підприємства розглядається з використанням різних підходів. Зроблено висновок, що для ефективного та успішного управління потенціалом підприємств необхідно комплексно використовувати методи, засоби, елементи різних шкіл та підходів. Запропоновано систему принципів управління потенціалом підприємства (науковість, цілеспрямованість, комплексність, комплексність тощо).

The article is devoted to the justification of the essence of the management system of the economic potential of agrarian enterprises. The need to form an effective and efficient system of managing the company's potential is related to the task of increasing the effectiveness of achieving the company's strategic and tactical goals. In the process of research, the analysis of scientific literature revealed that scientists lack a single approach to uncovering the essence of the system of managing the economic potential of enterprises and its important component - the potential management mechanism. Enterprise potential management is considered using different approaches. It was concluded that for effective and successful management of the potential of enterprises, it is necessary to comprehensively use methods, means, elements of different schools and approaches. A system of principles of enterprise potential management (scientific, goal-oriented, comprehensive, integrated, etc.).
Formation of a management system for the economic potential of an agricultural enterprise
Keywords: системи управління; економічний потенціал; аграрні підприємства; методи управління; інструменти управління; управління потенціалом підприємства; the economic potential of the enterprise; potential management system; management mechanisms; management methods; management tools