Стратегічні засади фінансового забезпечення диверсифікації аграрних підприємств - Гарбажій, Катерина Станіславівна; Пєчка, Сергій Сергійович; Дарушин, Олександр Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті запропоновані стратегічні засади фінансового забезпечення диверсифікації аграрних підприємств. Диверсифікація є ключовим елементом стратегічного управління та складовою стратегії забезпечення сталого розвитку аграрних підприємств. Її фінансовий аспект тісно пов’язаний з підвищенням ефективності та конкурентоспроможності сільськогосподарського сектору. Ефективне використання фінансових ресурсів є важливою передумовою фінансової стійкості та конкурентоспроможності аграрних підприємств. Обґрунтовано, що фінансові результати діяльності агропромислового підприємства є основним показником ефективності його діяльності та стійкості на ринку, а прибуток однім із власних фінансових джерел забезпечення диверсифікації. Аналіз динаміки фінансових результатів діяльності підприємств є одним із етапів стратегічного управління агропромисловим підприємством, який є основою прийняття обґрунтованих рішень при розробці стратегії розвитку. Запропоновано загальну схему реалізації стратегії диверсифікації для аграрних підприємств. Диверсифікація джерел фінансування сприяє зміцненню стійкості аграрних підприємств, знижуючи ризики, пов’язані з нестабільністю ринкової цінової політики.

The article proposes the strategic principles of financial support for the diversification of agricultural enterprises. Diversification is a critical element of strategic management and a component of the strategy for ensuring the sustainable development of agricultural enterprises. Its financial aspect is closely related to increasing the efficiency and competitiveness of the agricultural sector. Effective use of financial resources is an essential prerequisite for agricultural enterprises' financial stability and competitiveness. It includes cost optimization, implementation of modern technologies, and management solutions. The main aspects are the planning and control of costs and the rational distribution of financial resources, taking into account the specifics of the agricultural sector, such as seasonality of work and weather risks. The improvement of technological processes and the introduction of innovations contribute to increasing production efficiency. Diversification of financing sources helps strengthen agricultural enterprises' stability, reducing the risks associated with the instability of the market price policy.
Strategic principles of financial security of diversification of agricultural enterprises
Keywords: стратегічні засади; аграрні підприємства; диверсифікація; фінансове забезпечення; фінансова стабільність; стратегічне управління; agricultural enterprises; diversification; financial stability; financial resources; strategic principles