Компенсація запізнювання при керуванні процесом формування трубок із кварцового блока - Лисиця, П. М. (НТУ "ХПІ", 2011)
Для компенсації запізнювання, що виникає у процесі виготовлення трубки із кварцового блока, запропоновано зменшити похибку прогнозу значень діаметра шляхом коригування цих значень додатково прогнозованою та згладженою похибкою.

In the tube making process of quartz block, the delay arises. For its compensation it is offered to decrease the forecast error of diameter values by correction these values by the additionally forecast and smoothed error.
Keywords: експоненціальне згладжування; похибка прогнозу значень; коригування значень; quartz block; tube; exponential smoothing; delay compensation