Формування системи вартісно-орієнтованого управління суб'єкта туристичної діяльності в контексті реалізації цілей сталого розвитку - Грищенко, Сергій Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Статтю присвячено дослідженню особливостей організації фінансового менеджменту суб’єктів туристичної діяльності. Встановлено, що одним з найбільш перспективних сучасних напрямів розвитку фінансового менеджменту є менеджмент, що базується на управлінні вартістю підприємства або VBM-менеджмент. Метою статті є узагальнення наукових положень основних концепцій вартісно-орієнтованого управління фінансами з позицій впливу на ефективність діяльності суб’єктів туристичної сфери. Основні завдання, які вирішувалися: з’ясування сутності сучасних концепцій вартісно-орієнтованого управління фінансами, їх переваг, недоліків та можливостей використання суб’єктами туристичної діяльності; розроблення рекомендації щодо впровадження системи вартісно-орієнтованого управління суб’єктами туристичної діяльності в контексті реалізації цілей сталого розвитку. Доведено необхідність розроблення системи показників і методик їх оцінювання для підприємств, які перебудовують систему фінансового менеджменту на засадах вартісно-орієнтованого управління, з урахуванням галузевої специфіки та інших чинників. Обґрунтовано важливе для бізнесу значення взаємодії зі стейкхолдерами, що підтверджується накопиченим зарубіжними компаніями досвідом, узагальненням кращих практик, теоретичними розробками та результатами науково-практичних досліджень українських і зарубіжних вчених. Визначено передумови, які доцільно враховувати суб’єктам туристичної діяльності на етапі прийняття рішення про доцільність перебудови системи фінансового менеджменту, орієнтуючись на концепцію вартісно-орієнтованого управління. Запропоновано модель впровадження системи вартісно-орієнтованого управління фінансами суб’єктів туристичної діяльності в контексті реалізації цілей сталого розвитку.

The article is concerned with studying the peculiarities of organisation of financial management of tourism entities. It has been determined that one of the most promising modern directions of development of financial management is management based on enterprise value management or VBM-management. The article is aimed at generalising the scientific provisions of the basic concepts of value-based financial management from the point of view of influence on the efficiency of activity of tourism entities. The main tasks that were solved are: clarifying the essence of modern concepts of value-based financial management, their advantages, disadvantages and possibilities of use by tourism entities; developing recommendations for the implementation of a system of value-based management of tourism entities in the context of sustainable development goals. The necessity of developing a system of indicators and methods for their evaluation for enterprises that restructure the financial management system on the basis of value-based management, taking into account industry specifics and other factors, is proved. The importance of interaction with stakeholders for business is substantiated, which is confirmed by the experience gained by foreign companies, generalisation of best practices, theoretical developments and results of scientific and practical research by Ukrainian and foreign scientists. The prerequisites that should be taken into account by tourism entities at the stage of making a decision on the feasibility of restructuring the financial management system, focusing on the concept of value-based management, have been determined. A model for implementing a system of value-based financial management of tourism entities in the context of implementing the goals of sustainable development has been proposed.
Formation of a system of value-oriented management of a tourism entity in the context of implementing sustainable development goals
Keywords: вартісно-орієнтоване управління фінансами; суб'єкти туристичної діяльності; цілі сталого розвитку; взаємодія зі стейкхолдерами; value-based financial management; tourism entities; sustainable development goals; interaction with stakeholders