Механізми удосконалення маркетингової діяльності підприємства - Котельникова, Юлія Миколаївна; Зеленяк, Василь Васильович; Кайтанський, Іван Сергійович; Щерба, Марина (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті установлено сутність управління маркетингом. Визначено, що планування маркетингу є необхідним елементом системи управління. Здійснення маркетингової діяльності є об’єктивною необхідністю орієнтації науково-технічної, виробничої та збутової діяльності підприємства з урахуванням ринкового попиту, потреб і вимог споживачів. Маркетингова діяльність підприємства спрямована на те, щоб досить обґрунтовано, враховуючи попит ринку, встановлювати поточні і, головне, довгострокові (стратегічні) цілі, шляхи їх досягнення та реальні джерела ресурсів господарської діяльності, визначати асортимент і якість продукції, її пріоритети, оптимальну структуру виробництва і бажаний прибуток. Функціями управління маркетинговою діяльністю на підприємстві є її організація, планування та контроль виконання. Розроблення та реалізація маркетингових заходів потребують створення допоміжних систем маркетингу. До них належать, зокрема, система планування маркетингу, система організації служби маркетингу та система маркетингового контролю.

The article identifies the essence of marketing management. It is determined that marketing planning is a necessary element of the control system. Implementing marketing activities is an objective necessity of scientific, technical, and industrial orientation and sales activities of the enterprise, considering market demand, needs, and requirements of consumers. Here, the trend towards the planned production organization for improvement is reflected, and the efficiency of the enterprise's operation in general and its business divisions in particular is constantly strengthened. Marketing the activity of the enterprise is aimed at establishing a sufficiently justified, considering the current market demand and, most importantly, long-term (strategic) goals, ways to achieve them, and natural sources of resources and economic activity, determine the assortment and quality of products, its priorities, optimal structure production, and desired profit. Development and implementation of marketing measures require the creation of auxiliary marketing systems. These include, in particular, the marketing planning system, the marketing service organization system, and the marketing control system. Key words: enterprise, marketing activity, brand, social networks.
Mechanisms for improving the marketing activity of the enterprise
Keywords: економіка; маркетингова діяльність; системи управління; управління підприємством; конкурентоспроможність підприємств; economy; marketing activity; enterprise management; competitiveness of enterprises