Методичні вказівки до розрахункового завдання "Обґрунтування вибору енергоефективних витрат сировини в хімічній технології" - Дейнека, Дмитро Миколайович; Кобзєв, Олександр Вікторович; Лобойко, Вячеслав Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Економія матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів належить до найважливіших завдань сучасної промисловості. Розвиток так званої енергоощадної технології визначає один з головних напрямів науково-технічного прогресу та хімічної технології взагалі. У багатьох хімічних виробництвах витрати енергії становлять основну частину витрат. Крім того, паливні ресурси – нафта, кам'яне вугілля, природний газ – є одно часно і сировиною для одержання низки продуктів хімічного синтезу. Тому необхідно створювати технології, які забезпечують комплексне використання цієї сировини для виробництва готової продукції та енергії. Зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів у хімічній промисловості пов’язане з широкомасштабною реалізацією енергоощадних техніки і технології, утворенням енерго-технологічних комплексів. Успішне виконання пріоритетного завдання енергозбереження потребує, в свою чергу, наявності відповідної компетенції в інженерів-технологів усіх спеціальностей. Курс «Ресурсо- та енергоощадні технології у виробництвах неорганічних продуктів» посідає важливе місце в професійній підготовці студентів за спеціальністю «Хімічна технологія неорганічних речовин» та базується на загальнотеоретичних, загальнотехнічних і спеціальних дисциплінах, що вивчаються студентами у вищому технічному навчальному закладі. Основним завданням цього курсу є формування у май бутніх спеціалістів знань і навичок у галузі генерування тепла в техно логічних об’єктах, енерготехнологічного комбінування вторинних енер горесурсів, оцінки енергетичної ефективності процесів, скорочення теплових викидів у довкілля. У цих методичних вказівках наведено методику пошуку найбільш енергоефективного способу отримання готового продукту з різної сировини. Вони призначені для використання на практичних заняттях та при виконанні розрахункового завдання з курсу «Ресурсо- та енергоощадні технології у виробництвах неорганічних продуктів». Головною метою є поглиблення і засвоєння студентами теоретичних знань, набутих у лекційному курсі, а також оволодіння методиками пошуку шляхів зменшен ня втрат енергії у хімічних технологіях.
Keywords: методичні вказівки; закон збереження маси; енергія Гіббса; напрямок перебігу реакції; закон збереження енергії; розрахунок матеріального балансу; визначення температури перебігу реакції; розрахунок ентальпійного балансу