Порушення логістичних процесів як фактор нестабільності сучасних систем постачання - Сітак, Ірина Леонідівна; Івахненко, Андрій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті здійснено комплексну систематизацію наукових підходів до управління стійкістю логістичних процесів у системах постачання. Проаналізовано сучасні літературні джерела, що висвітлюють питання порушень у логістичних ланцюгах, механізмів їх виникнення, факторів нестабільності та впливу на ефективність і безперервність постачання. В роботі доведено, що стійкість логістичних систем не може забезпечуватися лише ізольованими управлінськими заходами, а вимагає інтегрованого підходу, який поєднує концепцію resilience, інструменти управління ризиками та порушеннями, цифрові технології, аналітику та сценарне планування. Обґрунтовано, що порушення логістичних процесів можуть мати кумулятивний ефект, який проявляється у затримках постачання, збільшенні витрат, зниженні рівня сервісу та зменшенні надійності ланцюгів постачання, як на регіональному, так і на глобальному рівнях. У статті показано, що посилення нестабільності сучасних систем постачання відбувається під впливом глобалізації, фрагментації ланцюгів, геополітичних конфліктів, пандемій, кліматичних ризиків, а також цифрових вразливостей і кіберризиків. В роботі сформульовано завдання управління стійкістю систем постачання, серед яких виділено оцінку внутрішніх та зовнішніх джерел порушень, аналіз їхнього впливу на функціонування логістичних ланцюгів та розробку комплексних заходів для мінімізації негативних наслідків. Доведено, що підвищення ефективності логістичних процесів та забезпечення стабільності ланцюгів постачання значною мірою залежить від системного підходу до управління, координації дій на всіх рівнях, своєчасності та обґрунтованості управлінських рішень, а також від здатності підприємства адаптуватися до змін зовнішнього і внутрішнього середовища. Підсумком дослідження є обґрунтування принципів побудови комплексної системи управління стійкістю логістичних процесів, що дозволяє підвищувати рівень надійності, оперативності та економічної ефективності діяльності підприємств у сучасних умовах підвищеної нестабільності.

The article presents a comprehensive systematization of scientific approaches to managing the resilience of logistics processes in supply chain systems. Contemporary literature sources addressing disruptions in logistics chains, mechanisms of their occurrence, factors of instability, and their impact on efficiency and continuity of supply are analyzed. The study demonstrates that the resilience of logistics systems cannot be ensured solely through isolated managerial measures; it requires an integrated approach that combines the concept of resilience, risk and disruption management tools, digital technologies, analytics, and scenario planning. It is substantiated that disruptions in logistics processes can have a cumulative effect, manifested in delays in supply, increased costs, reduced service levels, and decreased reliability of supply chains at both regional and global levels. The article shows that the intensification of instability in modern supply systems occurs under the influence of globalization, fragmentation of chains, geopolitical conflicts, pandemics, climate risks, as well as digital vulnerabilities and cyber risks. The study formulates the objectives of managing the resilience of supply systems, which include assessing internal and external sources of disruptions, analyzing their impact on the functioning of logistics chains, and developing comprehensive measures to minimize negative consequences. It is demonstrated that improving the efficiency of logistics processes and ensuring the stability of supply chains largely depends on a systemic management approach, coordination of actions at all levels, timeliness and substantiation of managerial decisions, as well as the enterprise’s ability to adapt to changes in the external and internal environment. The research concludes by substantiating the principles for building a comprehensive system for managing the resilience of logistics processes, which allows increasing the reliability, responsiveness, and economic efficiency of enterprises’ operations under conditions of heightened instability.
Disruptions in logistics processes as a factor of instability in modern supply systems
Keywords: стійкість логістичних систем; порушення логістичних процесів; управління ризиками; цифрові технології; планування ланцюгів постачання; стійкість; ефективність логістики; logistics system resilience; logistics process disruptions; risk management; digital technologies; supply chain planning; resilience; logistics efficiency