Практичні розробки електромагнітно-акустичних перетворювачів - Салам, Буссі; Плєснецов, Сергій Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Виконано аналіз інформаційних джерел, в яких наведені результати отримані за останні роки досліджень та розробок, направлених на створення нових ефективних електромагнітно-акустичних (ЕМА) перетворювачів (ЕМАП), призначених для вимірювань, контролю якості та діагностики матеріалів і виробів. Аналіз літературних джерел показав, що підвищення чутливості електромагнітно-акустичного контролю за рахунок збільшення величини індукції постійного поляризуючого магнітного поля значно ускладнює сканування об’єкту контролю та веде до прискореного виходу з ладу ЕМА перетворювачів. Підвищення чутливості електромагнітно-акустичного контролю за рахунок збільшення потужності генераторів зондуючих імпульсів обмежено можливостями високочастотних котушок індуктивності ЕМА перетворювачів за причини їх пробою імпульсами високої напруги. Встановлена можливість суттєвого підвищення чутливості ЕМАП за рахунок використання імпульсних магнітних полів при умові виключення збудження когерентних і інших завад від ефекту Баркгаузена та магнітострикційного перетворення електромагнітної енергії в ультразвукову. Використання імпульсних магнітних полів дозволяє виключити пошкодження ЕМА перетворювачів та зменшити їх стирання об поверхню об’єкту контролю.

The analysis of information sources is carried out, in which the results of research and development obtained in recent years aimed at creating new effective electromagnetic-acoustic (EMA) transducers (EMAP) designed for measurements, quality control and diagnostics of materials and products are presented. Analysis of literature showed that increasing the sensitivity of electromagnetic-acoustic control by increasing the magnitude of the induction of a constant polarizing magnetic field greatly complicates the scanning of the test object and leads to an accelerated failure of the EMA converters. Increasing the sensitivity of electromagnetic-acoustic control by increasing the power of the probe pulse generators is limited by the capabilities of high-frequency inductors of the EMA transducers due to their breakdown by high voltage pulses. The possibility of a significant increase in the sensitivity of EMAT due to the use of pulsed magnetic fields has been established, provided that excitation of coherent and other interference from the Barkhausen effect and magnetostrictive conversion of electromagnetic energy into ultrasound are excluded. The use of pulsed magnetic fields eliminates damage to the EMA transducers and reduces their erasure on the surface of the control object.
Practical development of electromagnetic-acoustic converters
Keywords: ультразвукові хвилі; магнітне поле; джерело магнітного поля; ultrasonic waves; magnetic field; magnetic field source