Професійна компетентність як умова успішності майбутніх фахівців типу "людина-людина" - Панфілов, Юрій Іванович; Шаполова, Вікторія Валеріївна; Чеботарьов, Микола Корнійович; Юшко, Дар'я (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Досліджуються проблеми формування професійної компетентності як умови успішності майбутніх конкурентоспроможних, висококваліфікованих, професійно-мобільних, мотивованих майбутніх фахівців типу “людина-людина” через впровадження компетентнісного підходу в систему вищої освіти, стану оновлення змісту, методології та самого середовища навчання. Звертається увага на ряд напрямків і завдань здійснення цього процесу. Авторами розглядаються комунікативні, організаційні, загальнокультурні, ціннісно-смислові, навчально-пізнавальні, компетенції особистого вдосконалення, соціально-трудові, інформаційні компетентності як складові професійної компетентності, які повинні бути сформовані у майбутніх фахівців типу “людина-людина” як умова їхньої успішної діяльності.

The article is devoted to the analysis of the problems of forming professional competence as a condition for the success of future competitive, highly qualified, professionally mobile, motivated future professionals of the “people-to-people” type through the implementation, the analysis of the introduction of a competency-based approach into the higher education system, the state of updating the content, methodology and the learning environment itself. Attention is drawn to a number of directions and tasks of implementing this process. The authors consider communicative, organizational, general cultural, value-semantic, educational-cognitive, personal improvement competencies, social-labor, informational competencies as components of professional competence that must be formed in future psychologists as a condition for their successful activity.
Professional competence as a condition for the success of future psychologists
Keywords: професійна компетентність; організаційна компетентність; комунікативні компетентності; загальнокультурні компетентності; ціннісно-смислові компетентності; майбутні психологи; майбутні магістри; фізична культура та спорт; professional competence; organizational competence; communicative competencies; general cultural competencies; value-semantic competencies; future psychologists; future masters; physical education and sports