Євлаш, В. В.Павлоцкая, Л. Ф.Акмен, В. О.2018-02-072018-02-072008Євлаш В. В. Разработка технологии дрожжевого слоёного печенья с фруктовыми начинками, обогащёнными гемовым железом / В. В. Євлаш, Л. Ф. Павлоцкая, В. О. Акмен // Вестник Нац. техн. ун-та "ХПИ" : сб. науч. тр. Темат. вып. : Химия, химическая технология и экология. – Харьков : НТУ "ХПИ", 2008. – № 39. – С. 96-104.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/34357В статті запропоновано проводити збагачення раціону харчування населення гемовим залізом шляхом додавання дієтичної добавки "Гемовітал" у начинки для дріжджового шарованого печива. Визначено раціональні долі введення дієтичної добавки і порошку топінамбура в начинки. Розроблено рецептури начинок для печива з використанням дієтичної добавки "Гемовітал" та порошку топінамбура. Вивчено співвідношення форм гемоглобіну у фруктово-овочевих начинках після випічки печива. Визначено режими і послідовність операцій технологічного процесу.In the article it is suggested to conduct enriching of ration of feed of population on gemov iron by adding of dietary addition of "Gemovital" in stuff for a zymic layer thin captain. Certainly rational concentration of introduction of dietary addition and powder from topinambur in fillings. Compounding of fillings developed for a thin captain with the use of dietary addition of "Gemovital" and sprinkle of powder topinambur. Correlation forms of haemoglobin on studied in the fruit-vegetable fillings after baking of thin captain. Certainly modesand sequence of operations of technological process.ruдефицит железадиетическая добавка "Гемовитал"органолептические свойстватермостабильные свойствапорошок топинамбуразагущениеРазработка технологии дрожжевого слоёного печенья с фруктовыми начинками, обогащёнными гемовым железомArticle