Організаційно-економічні аспекти управління конкурентоспроможністю промислових підприємств України у сучасних умовах - Кучіна, Світлана Едуардівна; Матросова, Вікторія Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджуються організаційно-економічні аспекти управління конкурентоспроможністю промислових підприємств України в сучасних умовах економічної нестабільності та глобалізації. Визначено основні зовнішні та внутрішні фактори, що впливають на рівень конкурентоспроможності, а також розглянуто ключові підходи до її підвищення. Окрему увагу приділено питанням впровадження інновацій, оптимізації витрат, цифрової трансформації та ролі державної підтримки у зміцненні позицій українських підприємств на внутрішньому та міжнародному ринках. Запропоновано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності управління конкурентоспроможністю на основі світового досвіду.

The article explores the organizational and economic aspects of managing the competitiveness of industrial enterprises in Ukraine under conditions of economic instability and globalization. The main external and internal factors affecting the level of competitiveness are identified, and key approaches to its enhancement are examined. Special attention is given to the implementation of innovations, cost optimization, digital transformation, and the role of government support in strengthening the positions of Ukrainian enterprises in domestic and international markets. Practical recommendations are proposed to improve competitiveness management efficiency based on global experience.
Organizational and economic aspects of managing the competitiveness of industrial enterprises in ukraine under modern conditions
Keywords: конкуренція; конкурентоспроможність підприємства; організаційно-економічні механізми; інновації; державна підтримка; competition; enterprise competitiveness; organizational and economic mechanisms; innovations; government support