Програмно-апаратний комплекс діагностування технічного стану обладнання фотоелектричних станцій - Комар, Вячеслав Олександрович; Лежнюк, Петро Дем'янович; Лесько, Владислав Олександрович; Гунько, Ірина Олександрівна; Смагло, Іван Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
В роботі розроблено програмно-апаратний комплекс діагностування обладнання фотоелектричних станцій. В першу чергу в статті йдеться про оцінку технічного стану фотоелектричних модулів як елемента, який найбільше впливає на генерування фотоелектричних станцій. Оскільки фотоелектричні станції займають чільне місце в балансі потужності та електроенергії електроенергетичних систем, то важливо знати, яку кількість електроенергії і за яким можливим графіком в часі фотоелектричні станції можуть її генерувати. Крім інсоляції сонця іншою причиною несталого генерування фотоелектричних станцій є їх технічний стан, зокрема поступова деградація фотоелектричних модулів. Для участі фотоелектричних станцій в процесі балансування потужності й електроенергії в електроенергетичних системах необхідно знати їх поточний технічний стан і перспективи щодо можливості вироблення електроенергії в заданому об'ємі. Для планування виробітки електроенергії і планування доцільності витрат на ремонт фотоелектричних станцій зацікавлений також інвестор. Зокрема йдеться про залишковий ресурс фотоелектричних станцій по відношенню до розрахункового на початок експлуатації. Це висуває відповідні умови щодо методів і засобів оцінювання технічного стану фотоелектричних станцій. Щодо фотоелектричних модулів, то необхідно контролювати коефіцієнти-індикатори, які вказують на аномальну роботу фотоелектричних модулів у стрінгу і фактично сигналізують на наявність проблеми в його роботі. Програмно-апаратний комплекс дозволяє перевірити контактні з'єднання фотоелектричних станцій і визначити чи опори контактних з'єднань знаходяться в допустимих межах. За необхідності формується база даних з використанням квадрокоптера. За допомогою тепловізора і пірометра здійснюється обстеження фотоелектричних модулів на предмет дефектів, що проявляються областями з температурою, вищою за температуру справних фотоелектричних модулів. На фотоелектричних модулях виявляються дефекти елементів, які обстежуються детальніше. Для визначення міри працездатності фотоелектричних модулів формується база даних для побудови і порівняння окремих вольт-амперних характеристик. Інформація передається на ноутбук, де обробляється розробленою програмою для виявлення та діагностування появи дефектів або несправностей, а також визначаються коефіцієнти залишкового ресурсу і коефіцієнти-індикатори аномальної роботи фотоелектричних модулів. За цими результатами приймається рішення щодо доцільності подальшої експлуатації фотоелектричних модулів. Визначається можливість їх відновлення або повної заміни.

In the article, a software-hardware complex for diagnosing the equipment of photovoltaic stations was developed. First of all, the article deals with the assessment of the technical condition of photovoltaic modules as an element that has the greatest influence on the generation of solar power plants. Since photovoltaic stations occupy a prominent place in the balance of power and electricity of electric power systems, it is important to know the amount of electricity and according to what possible time schedule photovoltaic stations can generate it. In addition to the insolation of the sun, another reason for the unstable generation of photovoltaic stations is their technical condition, in particular, the gradual degradation of photovoltaic modules. For the participation of photovoltaic stations in the process of balancing power and electricity in the electric power systems, it is necessary to know their current technical condition and prospects regarding the possibility of generating electricity in a given volume. The investor is also interested in the evaluation of the technical condition of the photovoltaic stations. For the planning of electricity generation and the feasibility of the costs for the repair of the photovoltaic stations, the investor is also interested. In particular, it is about the residual resource of the photovoltaic stations in relation to the estimated resource at the start of operation. This puts forward appropriate conditions for the methods and means of assessing the technical condition of the photovoltaic stations. As for the photovoltaic modules, it is necessary to monitor the indicator coefficients that indicate the abnormal operation of the photovoltaic modules in the string and actually signal the presence of a problem in its operation. Software-hardware complex allows checking the contact connections of the photovoltaic stations and determine whether the resistances of the contact connections are within the permissible limits. If necessary, a database is formed using a quadcopter. With the help of a thermal imager and a pyrometer, the photovoltaic modules is examined for defects manifested by areas with a temperature higher than the temperature of an exploitation photovoltaic modules. Defects of elements are detected on photovoltaic modules, which are examined in more detail. To determine the degree of efficiency of the photovoltaic modules, a database is formed for the construction and comparison of separates current-voltage characteristic. The information is transferred to a laptop, where it is processed by a developed program for detecting and diagnosing the appearance of defects or damages, as well as determining the coefficients of the remaining resource and the coefficients indicating the abnormal operation of the photovoltaic modules. Based on these results, a decision is made regarding the expediency of further photovoltaic modules operation. The possibility of their recovery or complete replacement is determined.
Software-hardware complex for diagnosing the technical condition of photovoltaic station equipment
Keywords: обладнання фотоелектричних станцій; діагностування; технічний стан; індикатори аномальної роботи; залишковий ресурс; equipment of photovoltaic stations; diagnosing; technical condition; indicators of abnormal operation; residual resource