Культура професійного спілкування психолога в епоху цифрових технологій - Педоренко, Віталій Юрійович; Середа, Наталія Вікторівна (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2025)
У цифрову епоху культура професійного спілкування психолога зазнає значних трансформацій під впливом сучасних технологій. Володіння цифровими інструментами стало необхідною складовою професійної діяльності, що впливає на ефективність комунікації з клієнтами та професійною спільнотою. Онлайн-платформи, відеозв’язок, чат-боти значно розширюють можливості психологічної допомоги, підвищують її доступність і персоналізацію. Водночас цифровий етикет та етичні аспекти взаємодії у віртуальному середовищі набувають особливого значення, вимагають дотримання конфіденційності та професійних стандартів. Адаптація до цифрових технологій є важливою умовою збереження високої культури професійного спілкування в сучасному психологічному просторі. In the digital age, the culture of professional communication among psychologists is undergoing significant transformation under the influence of modern technologies. Proficiency in digital tools has become an essential aspect of professional practice, directly impacting the effectiveness of communication with clients and the broader professional community. Online platforms, video conferencing, and chatbots greatly enhance the accessibility and personalization of psychological support, expanding its reach and effectiveness. At the same time, digital etiquette and ethical considerations in virtual interactions are becoming increasingly critical, requiring strict adherence to confidentiality and professional standards. The ability to adapt to digital technologies is now a key factor in preserving a high standard of professional communication within contemporary psychological practice.
Keywords: культура професійного спілкування; цифрові технології; психологічна практика; онлайн-комунікація; цифровий етикет; етичні стандарти; culture of professional communication; digital technologies; psychological practice; online communication; digital etiquette; ethical standards