Дослідження кінетики ферментативної етерифікації - Некрасов, Павло Олександрович; Решетняк, Н. В.; Катасонова, Н. Г. (НТУ "ХПИ", 2007)
Досліджена кінетика ферментної етерифікації та розроблена її математична модель. Як біокаталізатор використано 1,3-специфічний фермент Ліпозим RM IM ("Novozymes", Данія). Виконано аналіз зразків вихідної суміші та продуктів етерифікації. На основі сучасних методів обробки експериментальних даних були визначені константа швидкості та початкова швидкість реакції.

The enzymatic esterification kinetics was investigated and its mathematical model was elaborated. 1,3-specific enzyme Lipozyme RM IM ("Novozymes", Denmark) was used as a biocatalyst. The analysis of samples of feedstock and interesterified products was fulfilled. On basis of contemporary methods of experimental data processing the rate constant and initial reaction rate were determined.
Keywords: ліпаза; ацилгліцерин; ефір; модель математична