Зниження виходу нітроген (І) оксиду при високотемпературному окисненні аміаку - Близнюк, Ольга Миколаївна; Савенков, Анатолій Сергійович; Яковишин, В. О.; Масалітіна, Наталія Юріївна; Огурцов, Олександр Миколайович (НТУ "ХПІ", 2010)
Проведено дослідження впливу технологічних параметрів та складу каталізатору на вихід нітроген (І) оксиду як побічного продукту при високотемпературному окисненні аміаку в технології нітратної кислоти з метою зниження концентрації N₂O в викидних газах. Розроблено технологічні рішення, що дозволили мінімізувати кількість N₂O у викидних газах азотнокислотних виробництв.

The study of technological parameters and catalysts composition on outlet of nitrogen (I) oxide as a sideproduct at high-temperature ammonia oxidation in nitric acid technology was carried out to diminish the N₂O concentration in the tail gases. The technological solutions of minimization of N₂O content in the tail gases of nitric acid industry were developed.
Keywords: хімічна промисловість; шкідливі викиди; технологія нітратної кислоти; азотнокислотні виробництва; хроматографи; платиноїдні каталізатори