Методичні вказівки до семінарських занять з дисципліни "Культурологія" - Тарасенко, Ірина Валеріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Навчальна дисципліна «Культурологія*» є одним із освітніх компонентів у підготовці фахівців за освітньо-професійною програмою «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка» підготовки фахового молодшого бакалавра галузі знань 17 «Електроніка, автоматизація та електронні комунікації», спеціальності 175 «Інформаційно-вимірювальні технології». Дисципліна «Культурологія*» є інтегрованою з навчальним предметом повної загальної (профільної) середньої освіти – «Зарубіжна література». Вивчення навчальної дисципліни відбувається на другому році навчання і має тісні міждисциплінарні зв’язки з такими освітніми компонентами: «Історія України», «Всесвітня історія», «Громадянська освіта», «Соціологія», «Основи філософських знань», «Основи правознавства». «Культурологія*» надає студентам базові знання, які є необхідними в процесі формування ідентичності і подальшій самореалізації у просторі української та світової культур. «Культурологія*» містить знання, в яких розкривається розуміння культури, загальнолюдські цінності, відображені в культурних традиціях і визначних пам’ятках унікальних та різноманітних культур, уявлення та пріоритети, дотримання яких відрізняє культурну людину. Освоєння культурологічного знання дозволяє краще зрозуміти власну національну культуру і загальний стан та тенденції розвитку світової культури.
Keywords: методичні вказівки; семінарські заняття; культурологія; теоретичні аспекти культури; етапи розвитку світової культури; етапи розвитку культури України