Культурна ідентифікація: за і проти - Пилипенко, С. Г. (НТУ "ХПІ", 2009)
Для сучасних глобалізаційних процесів є характерною проблема взаємодії культур, що сприяє не лише руйнуванню певних традиційних уявлень, але й вибудовуванню нових, більш складних і неоднозначних. Культурна ідентифікація пов'язана з пошуком відповіді на питання: до якої культури належить індивід (суспільство), який зміст, емоційне забарвлення, соціально-політичне й економічне значення має для нього приналежність до даної культури? Наднаціональні культури, реалізуючи моделі культурної ідентичності, порушують питання про проблему вибору, тим самим, розширюючи уявлення про існуючі сучасні культурні конфлікти.

The problem of cultural cooperation characterizes modern globalization. It influences not only destruction of traditional opinions but development of new more complicated ones Cultural identification is connected with the searching of answers to the following questions: What cultural is a person (society)? What sense, emotional coloring, social, political and economical meanings has this belongings for him? Supranational cultural, realizing model of cultural identity, put problem of choice. It widens the view about modern cultural conflicts.
Keywords: наднаціональна культура; культурні конфлікти; глобалізаційні процеси; філософсько-історичні праці; cultural identification; supranational culture; cultural conflicts; modern globalization