Інклюзивність як імператив розв'язання проблеми соціального житлового забезпечення - Крюкова, Ірина Олександрівна; Язлюк, Борис Олегович; Цюпак, Володимир Павлович; Дудяк, Наталія Василівна; Маков, Борис Павлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті визначено та розкрито ключові функції інклюзивного соціального житла. Серед них виділені наступні: 1) соціальне житло як визначальний фактор добробуту; 2) сприяння вирішенню проблеми соціальної нерівності; 3) справедливий розподіл ресурсів, благ та вигід у суспільстві; 4) захист вразливих груп населення; 5) сприяння консолідації суспільства. Проведений короткий огляд сучасної зарубіжної практики масштабізації інклюзивного соціального житла. Досвід європейських країн показав, що принцип інклюзивності, зокрема, у питаннях житлового забезпечення є центральним у багатьох стратегіях і програмах соціального розвитку. Окреслені основні категорії населення, які потребують інклюзивного соціального житла в Україні. Серед них постають: внутрішньопереміщені особи, військовослужбовці, працівники бюджетної сфери, молоді сім’ї, люди похилого віку та з обмеженими фізичними здібностями. Проведено кількісну оцінку забезпеченості соціальним житлом у розрізі регіонів країни. Результати оцінки виявили значний дефіцит інклюзивного соціального житла в Україні за всіма її регіонами.

The article identifies and reveals the key functions of inclusive social housing. Among them, the following are highlighted: 1) social housing as a determining factor of well-being; 2) contributing to solving the problem of social inequality; 3) fair distribution of resources, goods, and benefits in society; 4) protection of vulnerable groups of the population; 5) promoting the consolidation of society. The main categories of the population that need inclusive social housing in Ukraine are outlined. Among them are: internally displaced persons, military personnel, budget employees, young families, the elderly, and people with limited physical abilities. A quantitative assessment of the provision of social housing across the country was conducted. The evaluation revealed a significant deficit of inclusive social housing across Ukraine's regions.
Inclusion as an imperative for solving the problem of social housing
Keywords: соціальне житло; соціальний захист; фінансування; інклюзивне суспільство; відновлення; безбар'єрність; доступність; social housing; social protection; financing; inclusive society; recovery; barrier-free; accessibility