Методичні вказівки до виконання контрольних робіт з навчальної дисципліни "Фізико–хімічні основи ливарного виробництва" - Пономаренко, Ольга Іванівна; Берлізєва, Тетяна Вікторівна; Масалітіна, Олена Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Мета вивчення дисципліни "Фізико–хімічні основи ливарного виробництва" – набуття знань законів фізичної хімії, які лежать в основі пояснення процесів, що протікають при виплавці металів та сплавів, виготовленні формувальних та стрижневих сумішей, кристалізації металу у ливарній формі. Застосування новітніх методів фізико–хімічного експерименту для вивчення різних систем ливарного виробництва дозволило скласти уявлення про внутрішню природу розплавлених металів і шлаків, поверхневі явища на межі розділу метал – шлак, метал – форма; про кінетику взаємодії різних речовин. Завдання вивчення даної дисципліни – застосування законів фізичної та хімічної термодинаміки для пояснення деяких ливарних процесів; вивчення ідеальних, реальних та колоїдних розчинів; поверхневих явищ та кінетики реакцій; зв'язки між різноманітними процесами, що відбуваються в плавильних агрегатах; визначення загальних фізико–хімічних законів, якими протікають металургійні реакції під час виробництва сплавів (чавунів, сталей, феросплавів, кольорових сплавів); проведення лабораторних робіт для ілюстрації розглянутих теоретичних питань та набуття практичних навичок, а також розрахунків деяких металургійних реакцій за допомогою ЕОМ. Навчальні заняття з фізико–хімічних основ ливарного виробництва сприймають: самостійну роботу над навчально–методичною літературою, виконання лабораторних робіт та контрольних завдань. Дане видання містить рекомендації щодо вивчення тем дисципліни, питання для самоперевірки, приклади завдань для практичних занять, контрольні завдання, приблизний перелік лабораторних робіт, список основної та додаткової літератури.
Keywords: методичні вказівки; елементи хімічної термодинаміки; другий закон термодинаміки; розчини; поверхневі явища; кінетика хімічних реакцій; основи теорії окисної плавки; металургійні розплави; розрахунок рівноваги реагуючих систем; основи теорії рафінування металів