Шляхи підвищення ефективності шліфування крихких матеріалів різної природи, фізико-механічних властивостей і структури - Калафатова, Л. П.; Матюха, П. Г. (НТУ "ХПІ", 2017)
Визначені шляхи підвищення ефективності шліфування важкооброблюваних крихких матеріалів різної природи з урахуванням їх фізико-механічних властивостей і структури. Для конкретних матеріалів встановлені пріоритетні технологічні способи позитивного впливу на процес різання. Розроблена методика визначення оптимальних режимів шліфування твердих сплавів в умовах нестаціонарності процесу за рахунок повного використання різальних характеристик алмазного інструменту. Встановлено, що дефектність сформованої поверхні при обробці технічних ситалів і кераміки залежить від рівня напружено-деформованого стану зони обробки, на які впливають вхідні параметри процесу шліфування.

The ways of increasing the efficiency of grinding hard-to-work brittle materials of various nature taking into account their physic-mechanical properties and structure are determined. Priority technological methods of positive influence on the cutting process are established for specific materials. The method for determining the optimal modes of grinding hard alloys under conditions of nonstationarity of the process is developed due to the full use of the cutting properties of a diamond tool. It is established that the defectness of the surface formed during processing of technical ceramics and cetalls depends on the level of the stress-strain state of the treatment zone, which is influenced by the input parameters of the grinding process.
Keywords: алмазний інструмент; зона обробки; крихкі неметалеві матеріали; КНМ; напружено-деформований стан; НДС; diamond tool; treatment zone