Теоретичні та практичні аспекти управління фінансовою стійкістю підприємства - Осипова, Світлана Костянтинівна; Корзун, Валерія Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У статті розглянуто основні наукові підходи щодо визначення сутності понять фінансова стійкість і механізм управління підприємством, запропоновано трактування поняття механізм управління фінансовою стійкістю підприємства та визначено основні етапи процесу його формування. Охарактеризовано діяльність українського підприємства ТОВ "Стальконструкція". Визначено, що протягом 2019-2021 рр. баланс підприємства є абсолютно ліквідним, що свідчить про достатню кількість коштів для погашення поточних зобов'язань. Показники ділової активності ТОВ "Стальконструкція" у 2019-2021 роках позитивно характеризують діяльність підприємства, а саме власний капітал використовується підприємством ефективно, спостерігаємо збільшення швидкості оборотності запасів, готової продукції, кредиторської заборгованості та зростання ефективності їх використання, що позитивно відображається на діловій активності підприємства. Зроблено висновки, що підприємству необхідно використовувати в своїй господарській діяльності більше позикових засобів довгострокового фінансування, що підвищить рентабельність власного капіталу.

The article considers the basic scientific approaches to the economic contents of the notions of financial stability, mechanism of enterprise management. Offered interpretations of the concept of the mechanism of financial stability enterprise management and main stages of the process of its formation. The activity of the Ukrainian enterprise "Stalkonstruktsia" LLC is characterized. It was determined that during 2019-2021, the company's balance sheet is completely liquid, which indicates a sufficient amount of funds to repay current liabilities. The indicators of the business activity of "Stalkonstruktsia" LLC in 2019-2021 positively characterize the company's activity, namely, the company uses its own capital effectively, we observe an increase in the turnover rate of stocks, finished products, accounts payable and an increase in the efficiency of their use, which is positively reflected in the business activity of the company. It was concluded that the enterprise needs to use more long-term debt financing in its economic activities, which will increase the return on equity.
Theoretical and practical aspects of management of the financial stability of the enterprise
Keywords: стійкість; фінансова стійкість; управління; механізм управління підприємством; управління фінансовою стійкістю; stability; financial stability; management; mechanism of enterprise management; management of financial stability