Елементи автоматизованого електропривода. Частина 1. Керовані перетворювачі електричної енергії для електроприводів - Тукалов, Ігор Олегович; Кунченко, Тетяна Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Розглянуто загальні принципи побудови, елементну базу, характеристики та параметри силових перетворювачів електричної енергії для сучасних систем автоматизованого електропривода. Описано їх призначення та перспективи розвитку. Наведено схемо-технічні рішення силових кіл та основних вузлів внутрішніх систем керування перетворювачів постійного та змінного струму. Особлива увага приділена фізичним процесам та математичному опису перетворювачів. Посібник призначено для студентів, що навчаються за напрямом «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» та аспірантів вищих навчальних закладів, може бути корисним для інженерно-технічних працівників, які займаються створенням та застосуванням сучасних систем автоматизованого електропривода.
Keywords: навчально-методичний посібник; генератори постійного струму; вентильні перетворювачі; широтно-імпульсні перетворювачі; індуктивно-ємнісні перетворювачі струму; перетворювачі частоти; тиристорний комутатор