Розвиток системи адміністрування податків суб'єктів підприємницької діяльності України - Замула, Олена Василівна; Замула, Олексій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В статті представлений системний та процесний підходи щодо опису системи адміністрування податків суб'єктів підприємницької діяльності в Україні. З позицій системного підходу адміністрування податків представляє собою систему, яка в елементарному вигляді складається з суб’єкту управління, об’єкту управління і зв'язків між ними, через які відбувається здійснення управлінського впливу на податкові правовідносини особами, основним посадовим обов'язком яких є прийняття рішень та доведення їх до підлеглих. Спираючись на відомі моделі системно-орієнтованого управління організаціями та окремими її елементами, у системі, покликаній забезпечувати дотримання норм податкового законодавства виділити такі складові: вхід системи, що представлений фінансовими, матеріальними, нематеріальними та трудовими ресурсами; керуюча та керована підсистеми, а також вихід системи у вигляді економічних та соціальних результатів діяльності, донарахованих сум податків, офіційної та неофіційної інформації, навчання і розвитку працівників, забезпечення безпеки соціальної взаємодії, тощо. З позицій процесного підходу адміністрування податків є регламентованою законами й іншими нормативно-правовими актами правлінська діяльність, що здійснюється податковими та іншими контролюючими органами. Початок повномасштабного вторгнення в Україну російських військ став відправною точкою виникнення низки проблем у системі та процесах адміністрування податків у нашій державі, що пов'язані з втратою правосуб'єктності платниками податків, повною чи тимчасовою втратою ними об’єктів оподаткування, реєстраційними змінами, технічним унеможливленням реєстрації господарських операцій та здійснення комунікацій з контролюючими органами, тощо. Визначено, що вирішення більшості зазначених проблем лежить у площині оподаткування, тобто прийняття законів, що формують податкову систему. Вважаємо, що в Україні мають бути зменшене податкове навантаження на бізнес та спрощений процес адміністрування податків на найближчі п'ять років по завершенню військових дій на території України для якнайшвидшого відновлення національного бізнесу та залучення іноземних інвесторів.

The paper presents systemic and process approaches to the description of the tax administration system of business entities in Ukraine. From the point of view of the systemic approach, tax administration is a system that, in its elementary form, consists of a subject of management, an object of management and the connections between them, through which management influence on tax legal relations is exercised by persons whose main job duties are making decisions and communicating them to subordinates. Based on known models of system-oriented management of organizations and their individual elements, the following components can be distinguished in the system designed to ensure compliance with tax legislation: system input represented by financial, material, immaterial and labor resources; controlling and managed subsystems, as well as the output of the system in the form of economic and social results of activity, added tax amounts, official and unofficial information, training and development of employees, ensuring the safety of social interaction, etc. From the point of view of the process approach of tax administration, administrative activities carried out by tax and other controlling bodies are regulated by laws and other regulatory legal acts. The beginning of the full-scale invasion of Ukraine by the russian troops became the starting point for the emergence of a number of problems in the system and processes of tax administration in our country, which are related to the loss of legal personality by taxpayers, their complete or temporary loss of taxation objects, registration changes, technical impossibility of registration of business operations and communication with controlling bodies, etc. It was determined that the solution to most of the mentioned problems lies in the area of taxation, that is, the adoption of laws forming the tax system. We believe that the tax burden on business in Ukraine should be reduced and the tax administration process simplified for the next five years after the end of war on the territory of Ukraine in order to restore national business as soon as possible and attract foreign investors.
Development of the tax administration system of business entities of Ukraine
Keywords: управлінська діяльність; платник податків; оподаткування; management activity; taxpayer; taxation