Ковальсько-штампувальне обладнання. Механічні преси - Плєснецов, Юрій Олександрович; Маковей, Валерій Олексійович (Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського", 2020)
Висвітлено основні питання розрахунку та проєктування кривошипних ковальсько штампувальних машин: загальні відомості, кінематичний аналіз та синтез головного виконавчого механізму, енергетика пресів, розглянуті муфти, гальма, станини та інші вузли машин. Наведено основні типи кривошипних машин, їх технологічне призначення та конструктивні особливості. Підручник «Ковальсько-штампувальне обладнання. Механічні преси» створено на основі навчального посібника з грифом МОН України, який був надрукований у 2014 р. Призначено для студентів технічних вузів, які навчаються за спеціальністю 131 «Прикладна механіка» для використання у курсовому та дипломному проєктуванні, а також для самостійної роботи при вивченні дисципліни «Кривошипні машини для обробки металів тиском». Може бути корисним для викладачів ВНЗ та інженерно-технічних працівників машинобудівних підприємств.
Keywords: підручник; класифікація кривошипних пресів; кінематичний синтез; силовий розрахунок кривошипних пресів; енергетика; допоміжні механізми; вузли