Історія становлення професійної (професійно-технічної) освіти Донбасу та особливості державного управління її розвитком (кінець ХІХ – середина 80-х рр. ХХ ст.) - Грень, Лариса Миколаївна (НТУ "ХПІ", 2018)
У статті на основі нормативних документів, історико-педагогічних джерел досліджено розвиток професійної (професійно-технічної) освіти Донбасу кінця ХІХ – середини 80-х рр. ХХ ст.; визначено значущість професійної (професійно-технічної) освіти для розвитку промисловості регіону і країни; наведено статистичні дані щодо функціонування професійно-технічних навчальних закладів у Луганській і Донецькій областях; визначено місце та роль професійної (професійно-технічної) освіти Донецького регіону в контексті системи освіти України та особливості державного управління її розвитком кінця ХІХ – середини 80-х рр. ХХ ст.

The article provides the analysis of Donbas vocational training’s development between the end of the XIX and the 80s of the XX centuries on the basis of analyzing normative documents and historic-and-pedagogic sources; there is disclosed the meaning of vocational training for development of the region’s and the state’s industry; statistical data concerning functioning of vocational training establishments in Lugansk and Donetsk areas is given; the place and role of vocational training (and technical education) in Donetsk region within the context of the education system of Ukraine and peculiarities of state management of its development between the end of XIX and mid-80s of the XX century are determined.
History of Donbas vocational and technical education’s formation and peculiarities of state managing its development (the end of XIX – the 80s of XX century)
Keywords: державне управління; промисловість; професійно-технічний навчальний заклад; кваліфіковані робітничі кадри; state management; vocational training and technical education; industry; vocational training establishment; qualified workers