Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисципліни "Міжнародний ринок цінних паперів" - Кочетова, Тетяна Іванівна; Носирєв, Олександр Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Сучасні економічні реформи, акцент на макроекономічній стабілізації, всебічну приватизацію, розвиток схем приватної власності, лібералізація ринку створюють в Україні фундаментальну основу для подальшого вдосконалення інвестиційного клімату. У країні цілеспрямовано усунені бюрократичні перешкоди для інвестицій та зменшені інвестиційні ризики. «Портфель цінних паперів» – сукупність різних інвестиційних інструментів, які збираються разом для досягнення конкретних інвестиційних цілей інвестора. Об'єкти портфельних інвестицій виконують різні цінні папери: акції, облігації, деривативи, цінні папери, ощадні сертифікати тощо. Формуючи свій портфель, інвестор повинен мати певний механізм вибору для включення до портфелю певних видів цінних паперів, тобто мати можливість оцінювати якість їх інвестицій за допомогою методів фундаментального та технічного аналізу. Основним завданням цих методів є виявлення серед безлічі цінних паперів тієї їх сукупності, в яку можна інвестувати кошти, не піддаючи свої вкладення високому ризику. На практиці існує стійка залежність між ризиком і прибутковістю вкладень: чим вища доходність, тим вище ризик. Основною метою портфеля є досягнення оптимального поєднання ризику та прибутку для інвестора, тобто відповідного набору інвестиційних інструментів, призначених для мінімізації ризику втрат та максимізації його доходів. Метою цієї роботи є консолідація, поглиблення та систематизація наукових знань та практичних навичок студентів з інвестицій, в результаті вивчення дисципліни «Міжнародний ринок цінних паперів».
Keywords: методичні вказівки; економічна діяльність; фінанси; інвестиції; ринкові відносини; бізнес; банківська справа