Матеріальні потоки в готельно-ресторанному бізнесі: логістичний підхід - Чайка, Тетяна Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2018)
Матеріальні потоки є одним з об'єктів логістики готельно-ресторанного бізнесу. Матеріальний потік виникає в результаті переміщення матеріальних об'єктів у просторі. Таким чином, невід'ємними характеристиками матеріального потоку є: 1) рух; 2) матеріальна форма об'єкта. Поняття матеріального потоку доцільно поширити не тільки на продукцію (на всіх стадіях формування товару), а взагалі на все оборотні і необоротні активи, які є придатними до транспортування. Матеріальний потік в готельно-ресторанному бізнесі – це матеріальні ресурси, які знаходяться в русі (сировина, матеріали, незавершене виробництво, напівфабрикати, готова продукція, малоцінні і швидкозношувані предмети, основні засоби та ін.), та безпосередньо пов'язані з виробничим процесом підприємства готельно-ресторанної сфери. В якості основних відносних показників (характеристик) матеріального потоку вважаємо за доцільне виділити: 1) швидкість; 2) щільність; 3) інтенсивність; 4) потужність. Список додаткових характеристик матеріальних потоків надзвичайно різноманітний і при необхідності може бути підданий ієрархічної деталізації. Так, наприклад, можна виділити: номенклатуру та асортимент; фізико-хімічні властивості; характеристики тари (упаковки); умови договорів, відповідно до яких відбувається переміщення матеріальних ресурсів та інші характеристики.
Material flows in the hospitality industry: a logistic approach
Keywords: матеріальні потоки; логістика; готельно-ресторанний бізнес; логістичні операції; material flows; logistics; hotel and restaurant business; logistics operations; indicators of the material flow