Організація виробництва "білого" циркону на Донецькому хіміко-металургійному заводі (сторінки історії) - Шпильовий, Леонід Вікторович; Білецький, Володимир Стефанович (Донецьке відділення Наукового товариства імені Шевченка, 2024)
У статті досліджується історія освоєння в Україні промислового виробництва очищеного від домішок («білого») цирконового концентрату. Показана роль Донецького хіміко-металургійного заводу у створенні виробництва та впровадженні в різні галузі вітчизняної промисловості нового для нашої країни виду цирконієвої продукції продукції. Висвітлено внесок фахівців заводу в розвиток техніки і технології виробництва знезалізненого («білого») циркону.

The article examines the history of development of industrial production of purified ("white") zircon concentrate in Ukraine. The role of the Donetsk chemical and metallurgical plant in the creation of production and introduction of a new type of zirconium products for our country into various branches of domestic industry is shown. The contribution of the plant's specialists to the development of equipment and technology for the production of iron-free ("white") zircon is highlighted.
Keywords: "білий" знезалізнений циркон; Донецький хіміко-металургійний завод; історія виробництва; сульфатизуючий випал; цирконовий концентрат; "white" iron-free zircon; Donetsk chemical and metallurgical plan; production history; sulphating calcination of zircon concentrate