Фактори уповільнення цифровізації та пріоритетні заходи щодо їх подолання - Непран, Андрій Володимирович; Солопун, Наталія Миколаївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Мета полягає розробці пріоритетних заходів щодо активізації модернізації економіки України на основі цифровізації. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети у дослідженнях були використані такі загальнонаукові та спеціальні методи і прийоми дослідження: методи узагальнення та абстрагування – для обґрунтування заходів стимулювання цифровізації економіки; статистичні методи – для порівняння динаміки продуктивності праці. Результати. У статті розкрито основні фактори, які уповільнюють цифровізацію національної економіки, та промисловості зокрема. Процеси цифровізації дедалі більше впливають на соціально-економічний розвиток країни практично в усіх сферах, змінюючи підходи до вирішення проблем на різних рівнях і в різних сферах життя. Використання переваг та відповідь на виклики цифрової ери вимагає прискореного розвитку видів діяльності, від яких у визначній мірі залежать процеси цифровізації. Дедалі більше суспільну частку у структурі капіталу займають такі нематеріальні форми капіталу, як програмне забезпечення та дані. На сьогодні Україна залишається «на узбіччі» процесів цифровізації в контексті «лідерства». Наведені дані свідчать про низькі обсяги реалізації та масштаби розвитку електронної торгівлі у провідних видах економічної діяльності. Розвиток цифровізації економіки неможливий без значний інвестицій у дослідження і розробки (передусім технічні засоби та інформаційно-комунікаційні технології), а також нематеріальні активи (патенти, ліцензії, комп’ютерні програми, авторські права тощо). Визначено, що одним із факторів, що стримує розвиток цифровізації в Україні, є незначні обсяги капітальних інвестицій в програмне забезпечення та бази даних. Проведено зіставлення продуктивності праці у видах економічної діяльності, пов’язаних з цифровізацію. На основі розрахунків доведено високий рівень продуктивності праці в сферах. Інноваційна діяльність на сучасному етапі безпосередньо пов’язана із процесами цифровізації. Наукова новизна полягає у дослідженні факторів, які стримують розвиток цифровізації економіки. Практична значущість полягає впровадження заходів для стимулювання цифровізації національної економіки.

Purpose: consists in the development of priority measures for the activation of the modernization of the economy of Ukraine based on digitalization. Methodology of research. To achieve the set goal, the following general scientific and special research methods and techniques were used in the research: methods of generalization and abstraction - to justify measures to stimulate the digitization of the economy; statistical methods - for comparing the dynamics of labor productivity. Findings. The article reveals the main factors that slow down the digitalization of the national economy, and industry in particular. Digitization processes increasingly influence the socio-economic development of the country in almost all spheres, changing approaches to solving problems at various levels and in various spheres of life. Taking advantage of and responding to the challenges of the digital era requires the accelerated development of activities on which digitization processes depend to a significant extent. Intangible forms of capital, such as software and data, are increasingly taking a public share of the capital structure. Today, Ukraine remains "on the sidelines" of digitization processes in the context of "leadership". The given data testify to the low volumes of implementation and the scale of development of e-commerce in the leading types of economic activity. The development of digitalization of the economy is impossible without significant investments in research and development (primarily technical means and information and communication technologies), as well as intangible assets (patents, licenses, computer programs, copyrights, etc.). It was determined that one of the factors restraining the development of digitalization in Ukraine is the small amount of capital investments in software and databases. A comparison of labor productivity in the types of economic activity related to digitalization was carried out. On the basis of calculations, a high level of labor productivity in the spheres has been proven. Innovative activity at the current stage is directly related to digitalization processes. Originality. The article reveals the main factors that slow down the digitalization of the national economy, and industry in particular. It was determined that one of the factors restraining the development of digitalization in Ukraine is the small amount of capital investments in software and databases. A comparison of labor productivity in the types of economic activity related to digitalization was carried out. Practical value. The practical significance lies in the implementation of measures to stimulate the digitalization of the national economy.
Factors slowing down digitalization and priority measures to overcome them
Keywords: цифровізація економіки; капітальні інвестиції; програмне забезпечення; електронна торгівля; продуктивність праці; safety stock; interval of receipt of stocks; uninterrupted production; average stock