Реалізація принципа народовладдя в сучасній Україні - Перевалова, Людмила Вікторівна; Окладна, Марина Георгіївна (НТУ "ХПІ", 2017)
Стаття присвячена проблемам реалізації конституційного принципу народовладдя в Україні. На думку автора, на сучасному етапі розвитку української держави такі інститути безпосередньої демократії як вибори, референдум, обговорення проектів законодавчих актів, звіти депутатів потребують свого реформування. Без включення громадян, усього суспільства в процес побудови громадянського суспільства та правової держави не можливо вирішити складні проблеми, що постають сьогодення перед країною. Якщо носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ, який здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування, отже виключно народові належить право визначати і змінювати конституційний лад в Україні. Це право не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами. На підставі різних соціологічних досліджень автор робить висновок, що тільки вільне волевиявлення народу, дійсний прояв важливого принципу "Народ є єдиним джерелом державної влади в Україні" буде сприяти розвитку української державності, оновленню та подальшому розвитку інститутів влади. Вибори, референдум, обговорення важливих державних рішень повинні стати невід’ємним, системообразуючим елементом механізму здійснення влади. Вони необхідні будь - якої країні, яка хоче існувати та розвиватися як демократична держава, уникаючи політичних криз, революційних подій та катаклізмів.

The article is devoted to problems of the constitutional principle of democracy implementation in Ukraine. According to the authors, at the present stage of the Ukrainian state development such institutions of direct democracy as elections, the referendum, the discussion of legislative acts, deputies reports require significant if it cant reform. Without including citizens in the process of civil society and the rule of law formation complex problems facing the country cannot be solved. If the bearer of sovereignty and the only source of power in Ukraine are people who exercise power directly and through the organs state power and local self-government organs, therefore, people have exclusive right to determine and change the constitutional order. This right cannot be usurped by the State, its organs or executives. Based on various sociological research the author concludes that only the free will of people is actual manifestation of the most important principle "people are the only source of state power in Ukraine" will contribute to the development of the Ukrainian state, updating and further development of the institutions of power. Elections, referendum, the discussion of important state decisions should be an integral, core element of the implementation mechanism of the government. They are essential for any country that wants to exist and develop as a democratic state, avoiding political crises and revolutionary upheavals and cataclysms.
Principles of democracy implementation in modern Ukraine
Keywords: громадянське суспільство; правова держава; представницька демократія; вибори; референдум; народний суверенітет; політичні партії; громадські організаці; civil society; constitutional state; elections; direct democracy