Стратегічне управління дебіторською заборгованістю підприємства - Борзенко, Володимир Іванович; П'ятак, Тетяна Вікторівна (НТУ "ХПІ", 2018)
Пропонується стратегія управління дебіторською заборгованістю підприємства на основі аgile аналізу. Управління дебіторською заборгованістю розглядається як багатоступінчастий процес, що складається з окремих ітерацій - коротких у часі циклів. Підхід до управління дебіторською заборгованістю підприємства передбачає розділення процесів виробництва та збуту продукції на окремі і терції. Для кожної ітерації визначаються критерії оптимальності виконання окремого циклу, що є частиною загального процесу виробництва та збуту продукції підприємства. Критерії оптимальності по окремих ітераціях формуються виходячи з умов зростання прибутку та підвищення рентабельності підприємства. Під впливом зовнішніх факторів, таких як зміна попиту, коливання ринкових цін, поява інноваційних товарів та ін., підприємство має можливість швидко переорієнтувати свою діяльність, змінюючи процеси по окремих ітераціях. Аналогічно, підприємство може враховувати вплив внутрішніх факторів, пов'язаних з удосконаленням організації виробництва та збуту власної продукції. На кожній ітерації формуються умови погашення дебіторської заборгованості зі зміною вимог до боржників. При своєчасному її погашенні, підприємство стимулює боржників застосуванням системи знижок, при простроченому погашенні - встановлює систему штрафних санкцій. Визначення величини знижок та штрафних санкцій здійснюється на основі запропонованих математичних моделей. Використання аgile методу надасть можливість узгодити в часі процеси виробництва, збуту та своєчасної інкасації дебіторської заборгованості підприємства.

The proposed strategy of management of accounts receivable of the enterprise on the basis of agile analysis. Receivables mana gement is considered as a multi-stage process that consists of separate iterations - short cycles in time. The approach to the management of accounts receivable of an enterprise provides for the separation of the processes of production and marketing of products into separate iterations. For each iteration, criteria are determined for the optimal performance of a separate cycle, which is part of the overall process of production and marketing of an enterprise’s products. The optimality criteria for individual iterations are formed on the basis of the conditions of profit growth and increase in the profitability of the enterprise. Under the influence of external factors, such as changes in demand, fluctuations in market prices, the emergence of innovative products, etc., an enterprise has the ability to quickly reorient its activities, changing the processes for individual iterations. Similarly, an enterprise can take into account the influence of internal factors associated with the improvement of the organization of production and marketing of its own products. At each iteration, the terms of repayment of receivables are formed with the changing requirements for debtors. With its timely repayment, the company stimulates debtors with the use of a system of discounts, with overdue repayment - it establishes a system of penalties. The determination of the value of discounts and penalties is carried out on the basis of the proposed mathematical model. The use of the agile method makes it possible to coordinate in time the processes of production, marketing and timely collection of the company's receivables.
Strategic of management of the company’s receivable debt
Keywords: оптимізація; дебіторська заборгованість; прибуток; ітерація; споживач; конкурентна ціна; штрафні санкції; agile analysis; price; profit