Підвищення якості електроенергії в системі "автономне джерело – нелінійне навантаження" засобами пасивної фільтрації - Дранкова, Алла Олегівна; Міхайков, Сергій Сергійович; Красовський, Ігор Ігорович (НТУ "ХПІ", 2017)
Представлено один з методів підвищення якості електроенергії суднової системи електроживлення із нелінійним навантаженням, а саме пасивна фільтрація. Описано експериментальний стенд, зібраний у лабораторії електромеханічних систем кафедри судової електромеханіки та електротехніки Національного університету "Одеська морська академія". В якості нелінійного навантаження представлено асинхронний двигун з частотним перетворювачем фірми Mitsubishi Electric серії FR A700 потужністю 2,2 кВт, котрий імітує роботу привода підрулюючого пристрою. Показана методика побудови трифазного фільтру С-типу. Отримані якісні характеристики параметрів електромережі при використанні фільтру С-типу для типових режимів роботи підрулюючого пристрою. Наведені рекомендації з побудови пасивних фільтрів для конкретного нелінійного навантаження.

One of the methods for improving the electrical power quality of the ship's power supply system with non-linear load is presented, namely passive filtration. The experimental stand, assembled in the laboratory of electromechanical systems of the ship electromechanics and electrical engineering department of the National University "Odessa Maritime Academy", is described. As a non-linear load, an induction motor with a frequency converter of Mitsubishi Electric, the FR A700 series, with a power of 2.2 kW, which simulated the bowthruster drive operation, is presented. The construction method of a three-phase C-type filter is shown. Qualitative characteristics of the electrical network parameters were obtained when using a C-type filter tuned to the 3rd harmonic for typical modes of bow thruster operation. Recommendations are given on the construction of passive filters for a particular nonlinear load.
Increase of electricity quality in the system "autonomous source – nonlinear load" by means of passive filtration
Keywords: частотний перетворювач; асинхронний двигун; підрулюючий пристрій; сумарний коефіцієнт гармонік; autonomous source; nonlinear load; frequency converter; asynchronous motor; bow thruster; passive filter; total harmonic distortion