Вплив сухого екстракту пагонів верби сахалінської на агрегацію і гемостаз в умовах експериментального тромбофлебіту - Малоштан, Людмила Миколаївна; Артемова, Катерина Олегівна (Національний фармацевтичний університет, 2022)
Мета роботи. Дослідження впливу сухого екстракту пагонів верби сахалінської (СЕПВС) на агрегаційні властивості та гемостаз в умовах експериментального тромбофлебіту в кролів. Матеріали і методи. Експеримент проводився на 5 групах кролів. 1 група – інтактний контроль; 2 група – тварини з експериментальним тромбофлебітом; 3 група – тварини, які отримували у профілактичному режимі СЕПВС; 4 група – тварини, які отримували референтний препарат – ацетилсаліцилову кислоту за дві години до експерименту; 5 група – тварини, які отримували ескувіт. Експериментальний тромбофлебіт викликали введенням у ділянку крайової вени вуха кроля розчину 2 % люголю. З метою оцінки реологічних властивостей крові у кролів досліджували агрегацію тромбоцитів за допомогою турбідиметричного оптичного методу Борна з використанням агрегометра та індукторів агрегації тромбоцитів – аденозин-5-дифосфат (АДФ) і адреналіну. Результати й обговорення. Експериментально встановлено, що в групі тварин, які отримували СЕПВС, спостерігалося достовірне збільшення ПЧ у 1,2 раза, порівняно з групою контрольної патології. На фоні лікування СЕПВС швидкість і ступінь агрегації тромбоцитів достовірно знижувалися, порівняно з КП, в 1,6 та 1,5 раза (р<0,05), і до кінця експерименту практично досягали рівня інтактного контролю. Ацетилсаліцилова кислота чинила виражену дію на вплив адреналін-індукованої агрегації тромбоцитів, що виявилося у достовірному зниженні всіх досліджуваних показників. Ескувіт проявив менш виражену дію. Висновки. Результати дослідження свідчать про виражений вплив фітоекстракту, що вивчається, на агрегацію тромбоцитів в умовах експериментального тромбофлебіту. Сухий екстракт пагонів верби сахалінської знижує чутливість тромбоцитів до адреналіну, що дозволяє розглядати його як перспективний засіб у лікуванні кардіоваскулярної патології.

Investigation of the effect of DESWS on aggregation properties and hemostasis under experimental thrombophlebitis of rabbits. Materials and Methods. The experiment was conducted on 5 groups of rabbits. Group 1 – intact control, group 2 – animals with experimental thrombophlebitis. Group 3 – animals received DESWS in a preventive mode. Group 4 received the reference drug ASA two hours before the experiment, group 5 – еskuvit. Experimental thrombophlebitis was caused by injecting a 2 % lugol solution into the marginal vein of the rabbit’s ear. To assess the rheological properties of rabbits’ blood, there was studied platelet aggregation via the Bourne turbidimetric optical method using an aggregometer and platelet aggregation inducers – adenosine-5-diphosphate (ADP) and adrenaline. Results and Discussion. It was experimentally established that in the group of animals that received DESWS, there was observed a real increase in the prothrombin time by 1.2 times compared to the group of control pathology. During the treatment using DESWS, the rate and degree of platelet aggregation significantly decreased by 1.6 and 1.5 times compared to control pathology p<0.05, and by the end of the experiment almost reached the level of intact control. Acetylsalicylic acid showed a pronounced action on the effect of adrenaline-induced platelet aggregation which turned out to be a real decrease in all the studied indicators. Eskuvit showed a less pronounced effect. Conclusions. The results of the study indicate a pronounced effect of the studied phytoextract on platelet aggregation under experimental thrombophlebitis. Dry extract of Sakhalin Willow shoots reduces the sensitivity of platelets to adrenaline which allows us to consider it as a promising tool of treating the cardiovascular pathology.
Effect of dry extract of sakhalin willow shoots (DESWS) on aggregation and hemostasis under experimental thrombophlebitis
Keywords: сухий екстракт; пагони верби сахалінської; кролі; агрегація; гемостаз; експериментальний тромбофлебіт; aggregation; dry extract; Sakhalin Willow shoots; experimental thrombophlebitis; hemostasis; rabbits