Формування етичних засад у майбутніх надавачів освітніх та соціальних послуг - Лапузіна, Олена Миколаївна; Грибко, Ольга Владиславівна; Гура, Тетяна Віталіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті представлено теоретичне обґрунтування системи формування професійної етики майбутніх фахівців соціальної роботи у закладах вищої освіти; визначено специфічні особливості змісту, структури та принципів професійної етики, яка вивчає сутність моральних потреб, переконань, дій, стосунків та особистісних професійно важливих рис майбутніх соціальних працівників. Окреслено педагогічні умови формування професійної етики майбутніх соціальних працівників у вищих навчальних закладах;розкрито концепцію та педагогічну систему й обґрунтовано форми, методи та технології, що забезпечують формування професійної етики майбутніх соціальних працівників; обґрунтовано педагогічну технологію формування етичних принципів у студентів, які навчаються за спеціальностями, пов'язаними з наданням освітніх та соціальних послуг. Здійснено аналіз факторів, що впливають на розвиток професійної етики майбутніх працівників соціальної сфери. Обґрунтовано необхідність цілеспрямованого формування моральних цінностей як основи професійної культури, практичної підготовки та наставництва майбутніх працівників соціальної сфери, важливість інтеграції морально-етичного компонента до змісту професійної підготовки майбутніх працівників соціальної сфери.

The article presents a theoretical justification of the system for the formation of professional ethics of future social work specialists in universities; identifies specific features of the content, structure, and principles of professional ethics, which studies the essence of moral needs, beliefs, actions, relationships, and personal professionally important traits of future social workers. The pedagogical conditions, concept, and pedagogical system for the formation of professional ethics of future social workers in universities are outlined; the forms, methods, and technologies that ensure the formation of professional ethics of future social workers are revealed and substantiated; the pedagogical technology for the formation of ethical principles in students who are educated in specialties related to the provision of educational and social services is substantiated. An analysis of factors influencing the development of professional ethics is carried out, the role of the educational process, practical training, and mentoring is outlined. The need for purposeful formation of moral values as the basis of professional culture is substantiated. Key ethical competencies necessary for effective professional activity are identified, modern approaches to ethical education in higher education are analyzed. The importance of integrating the moral and ethical component into the content of professional training is substantiated.
Formation of ethical principles in future providers of educational and social services
Keywords: етичні принципи; професійна етика; освіта; соціальна робота; майбутні фахівці соціальної сфери; моральні цінності; ethical principles; professional ethics; education; social work; future social workers; moral values