Електромеханічний імпульсний пристрій для ударно-статичного двостороннього пресування керамічних порошкових матеріалів - Болюх, Володимир Федорович; Кашанський, Юрій Володимирович; Щукін, Ігор Сергійович; Щукіна, Людмила Павлівна (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2021)
Заявлений винахід належить до пристроїв формування керамічних виробів, зокрема до пристроїв магнітно-імпульсного пресування деталей з керамічних порошкових матеріалів. Електромеханічний імпульсний пристрій для ударного двостороннього пресування керамічних порошкових матеріалів містить коаксіально встановлені один навпроти одного на вертикальній осі верхній 1 та нижній 2 два напівкорпуси. Кожен напівкорпус виконаний у формі стакана з феромагнітного матеріалу. В верхньому напівкорпусі 1 коаксіально встановлені дискова обмотка індуктора 3, штовхач 4 і пуансон 5, які виконані як одне ціле. В нижньому напівкорпусі 2 коаксіально встановлені дискова обмотка індуктора 6, штовхач 7 і пуансон 8, які виконані у вигляді єдиного цілого. Обмотка 3 розташована навпроти дискового електропровідного якоря 10, який прикріплений до плоскої сторони штовхача 4, а обмотка 6 розташована напроти дискового електропровідного якоря 12, який прикріплений до плоскої сторони штовхача 7. В радіальному пазу 13 на кінці циліндричного елемента 16 верхнього напівкорпусу 1 розташований з можливістю взаємного аксіального переміщення радіальний виступ 14 на кінці циліндричного елемента 26 нижнього напівкорпусу 2. Навпроти радіального паза 13 верхнього напівкорпусу 1 та радіального виступу 14 нижнього напівкорпусу 2 розташована циліндрична феромагнітна матриця 15, всередині якої знаходиться керамічний порошковий матеріал 16. В зовнішньому радіальному пазу матриці 15 розташована обмотка електромагніта 17, а у внутрішньому радіальному пазу циліндричної матриці розташована обмотка для нагрівання 18 керамічного порошкового матеріалу 16. Обмотка для нагрівання 18 керамічного порошкового матеріалу 16 за допомогою тиристора VS1 приєднана до джерела живлення постійного струму 19, обмотка електромагніта 17 за допомогою тиристора VS2 приєднана до джерела живлення 1.7. Між джерелом живлення постійного струму 19 та ємкісним накопичувачем енергії С розташований тиристор для заряду VS0. В розрядному колі ємнісного накопичувача енергії С з тиристором VS3 дискові обмотки індуктора 3 і 6 в напівкорпусах 1 і 2 та обмотка електромагніта 17 електрично з'єднані між собою послідовно та шунтовані зворотнім випрямним діодом VD. Застосування цього пристрою дозволить підвищити ефективність електромеханічного імпульсного пристрою, забезпечить ударне і статичне двостороннє пресування керамічних порошкових матеріалів, збільшить величину і час дії електромагнітної сили тяжіння та нагрівання порошкового матеріалу до, підчас і після ударного пресування.
Keywords: патент; винахід; керамічні вироби; магнітно-імпульсне пресування деталей; керамічні порошкові матеріали; електрична енергія; струм; магнітне поле; пресування