Використання педагогічних технологій у формуванні корпоративної культури майбутніх менеджерів у вищій технічній школі - Шаполова, Вікторія Валеріївна (Національний університет "Львівська політехніка", 2014)
Мета статті – розглянути основні педагогічні технології, застосування яких допоможе майбутнім менеджерам оволодіти цілісними та стійкими якостями, необхідними для успішного розвитку їх корпоративної культури; з’ясувати зміст чотириступеневої емпіричної моделі навчання Д. Колба, сутність активних соціально-психологічних методів, кейс-методу, соціально-психологічних тренінгів і методів впливу. Сучасний стан освіти вимагає від фахівця високого рівня корпоративної культури, що забезпечується за допомогою впровадження її компонентів у навчально-виховний процес вищої освіти. Процес формування корпоративної культури майбутніх менеджерів у ВТНЗ містить у собі, на наш погляд, цілеспрямовану й організовану діяльність майбутніх фахівців у процесі оволодіння цілісними та стійкими рисами, а також якостями, які необхідні для успішного розвитку їх корпоративної культури на вищий, більш удосконалений і розвинений рівень за допомогою необхідних дій, засобів та умов.

The article deals with main pedagogical technologies, the application of which will help future managers to possess holistic and sustainable features and qualities that are necessary for successful development of their corporate culture. The content of the David Kolb fourstage model of learning, the essence of active social and psychological methods, casemethod, socio-psychological workshops and methods of influence (role-play, socio- and psychodrama) are revealed. Corporate culture is the main mechanism that provides practical efficiency of work and level of future manager’s professional activity. The corporate culture formation at the higher technical school should be one of the most important strategic goals of the learning process. The implementation of pedagogical technologies discussed in the article will enhance the efficiency of the process of corporate culture formation of future managers in technical universities.
Pedagogical technologies in formation of corporate culture of future managers at higher technical school
Keywords: українське суспільство; менеджмент; соціально-психологічні тренінги; рольові ігри; соціодрама; психодрама; corporate culture; pedagogical technologies; socio-psychological workshop; methods of influence; case method