Пристрій двонаправленої асоціативної пам`яті - Дмитрієнко, Валерій Дмитрович; Заковоротний, Олександр Юрійович (ДП "Український інститут промислової власності", 2006)
Пристрій двонаправленої асоціативної пам’яті, що складається з двох сенсорних шарів нейронів, який відрізняється тим, що в нього уведені два керуючі нейрони, перший з яких зв’язаний вихідними зв’язками з керуючими нейронами першого модуля, а другий зв’язаний аналогічними вихідними зв’язками з керуючими нейронами другого модуля, також обидва керуючих нейрони зв’язані вхідними зв’язками з усіма нейронами в проміжному шарі, елементи якого зв’язані парами двонаправлених зважених зв’язків з відповідними їм елементами розпізнавальних шарів двох однотипних паралельно працюючих модулів, кожний з яких являє собою дискретну нейронну мережу адаптивної резонансної теорії, що містять у собі шари інтерфейсних елементів, нейрони яких пов’язані з відповідними їм елементами сенсорних шарів парами бінарних двонаправлених зв’язків, шари розпізнавальних елементів, нейрони яких зв’язані з кожним з елементів у відповідних їм інтерфейсних шарах парами двонаправлених зважених зв’язків з безперервними ваговими коефіцієнтами, вирішуючі нейрони, які зв’язані збудливими вхідними зв’язками з усіма елементами сенсорних шарів, гальмуючими вхідними зв’язками - з усіма елементами інтерфейсних шарів й збудливими вихідними зв’язками - з усіма елементами розпізнавальних шарів, та по два керуючі нейрони модулів, перші з яких зв’язані збудливими вхідними зв’язками - з усіма елементами сенсорних шарів, збудливими вихідними зв’язками - з усіма елементами інтерфейсних шарів й гальмуючими вхідними зв’язками з усіма елементами розпізнавальних шарів, та другі керуючі нейрони модулів зв’язані збудливими вхідними зв’язками з усіма елементами сенсорних шарів й збудливими вихідними зв’язками - з усіма елементами розпізнавальних шарів, також керуючі нейрони першого та другого модулів зв’язані вхідними зв’язками відповідно з першим та другим керуючим нейроном мережі.
Keywords: патенти; асинхронні електроприводи; нейрони; адаптивна резонансна теорія; сенсорні шари; вихідні сигнали