Історія науки і техніки (XV–XXІ ст.) - Гутник, Марина Валеріївна; Тверитникова, Олена Євгенівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Сучасний світ переживає еру великих змін, що визначаються рядом ключових тем, серед яких особливе місце займає науково-технічний прогрес. Історія розвитку науки та техніки свідчить про те, як вона невпинно вдосконалюється та впливає на всі сфери життя суспільства. У даному конспекті лекцій ми зосередимо увагу на ключових темах: «Наукова революція у природознавстві», «Розвиток науки та технічний прогрес у XVIII ст.», «Наука на етапі промислової революції» та «Розвиток технологій у період НТР». Наукова революція, яка розгорнулася у XVI–XVII ст., визначила новий підхід до розуміння природи. Досягнення в галузі астрономії, фізики, хімії та біології визначили фундаментальні принципи, які ще довго залишалися основою для подальших досліджень. В нашій лекції ми аналізуємо ключові поняття та відкриття цього періоду та їх вплив на подальший розвиток природознавства. XVIII ст. вважається епохою Просвітництва, коли вчені та філософи активно працювали над розширенням знань та впровадженням їх у суспільство. З цього періоду почав активно розвиватися промисловий та технічний сектор. У лекції ми вивчимо основні досягнення та зміни, які відбувалися у науці та техніці XVIII ст., а також їхній внесок у розвиток освіти та інженерної науки. Епоха промислової революції, що настала у ХVІІІ–ХІХ ст., стала ключовим етапом у розвитку науки та техніки. Вперше в історії людства технологічні новації суттєво змінили спосіб виробництва та повсякденного життя. Парові машини, залізниці та інші винаходи розширили можливості людини та взаємодії суспільства. У нашій лекції ми розглянемо ключові досягнення цього періоду та їхні наслідки для розвитку науки та технічних галузей. У контексті сучасності, науково-технічна революція включає в себе значний вплив інформаційних технологій на всі сфери життя. Інформаційна революція розпочалася в середині ХХ ст., з появою персональних комп’ютерів та широкого використання електроніки в різних галузях. У нашому конспекті ми розглянемо, як цей новий виток технологічного розвитку взаємодіє із сучасними вимогами та як впливає на навчання студентів технічних закладів. Студенти, особливо ті, які вивчають технічні дисципліни, повинні розуміти коріння і причини сучасних технологічних та наукових досягнень. Вивчення цього періоду надає широкий інсайт в історію та етапи розвитку науки й техніки, формуючи глибоке розуміння того, як сучасний світ став тим, чим він є сьогодні.
Keywords: конспект лекцій; історія науки і техніки; наукова революція; промислова революція; науково-технічна революція; просвітництво; інформаційна революція; історія XV–XXІ сторіччя