Психологічні чинники успішності он-лайн навчання здобувачів ЗВО - Штученко, Ірина Євгенівна; Чала, Юлія Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Розглянуто основні підходи у вітчизняній та зарубіжній літературі, пов'язані з проблемою психологічних чинників успішності он-лайн навчання здобувачів ЗВО. Виявлено особливості психологічних чинників успішності он-лайн навчання здобувачів ЗВО залежно від рівня прояву. Встановлено, що респонденти з високим рівнем успішності навчання в порівнянні із респондентами з низьким рівнем успішності навчання демонструють незалежність, самостійність; можливість створення умов для задоволення своїх потреб та досягнення цілей; здатність до постійного розвитку, знаходження рішення проблем навіть у складних ситуаціях, позитивне ставлення до себе. Емпірично доведено, що за допомогою тренінгової програми є можливість позитивного впливу на цільову сферу особистості, рівень самооцінки, що сприяє усвідомленню життєвих і професійних цілей, покращенню успішності он-лайн навчання здобувачів ЗВО.

This article reviews the main approaches in domestic and foreign literature related to the issue of psychological factors of success in online learning for higher education applicants. The features of psychological factors of success in online learning for higher education applicants depending on the level of manifestation have been identified. It has been established that respondents with a high level of academic achievement, compared to those with a low level of academic success, demonstrate independence, autonomy; the ability to create conditions for meeting their needs and achieving goals; the ability to constantly develop, find solutions to problems even in difficult situations and a positive attitude towards themselves. It has been empirically proven that with the help of a training program a possibility exists of a positive impact on the personality target area, the level of self-esteem, which enhances awareness of life- and professional goals, the improvement of the success in online learning for higher education applicants.
Psychological factors of higher education students’ online training efficience
Keywords: успішність; он-лайн навчання; рівні успішності навчання; психологічні чинники; progress; online training; levels of learning success; psychological factors