Пандемія COVID-19 — аналіз особливостей життєдіяльності родин дітей, хворих на епілепсії, наявні проблеми та їх подолання - Танцура, Людмила Миколаївна; Пилипець, Олена Юріївна; Танцура, Євген Олександрович; Третьяков, Дмитро Володимирович; Лук'янцева, О. Ю. (Громадська організація "Асоціація неврологів, психіатрів і наркологів України", 2020)
З використанням електронної версії спеціально розробленої співробітниками відділу дитячої психоневрології та пароксизмальних станів анонімної анкети для батьків (опікунів) дітей з епілепсією було отримано інформа цію про 133 родини, які мають дітей з цією патологією, віком від 3 місяців до 18 років. Опитування тривало з 18 до 23 травня 2020 року і відображає дані за період з початку введення в Україні жорстких протиепідемічних заходів, тобто за 2,5 місяці. Встановлено, що найбільш значу щими для родин дітей з епілепсіями під час пандемії COVID-19 є фінансові проблеми і питання забезпечення без перервного приймання антиепілептичних препаратів. Показано можливості забезпечення достатнього рівня консультативної допомоги дітям з епілепсіями в умовах кризи COVID-19 з використанням сучас них засобів зв’язку. Виявлений відносно невисокий по казник наростання стресу, поведінкових та емоційних розладів у дітей з епіле псіями під час кризи COVID-19.

Using an electronic version of an ano nymous questionnaire specially developed by employees of the Department of Child Psychoneurology and Paroxysmal Conditions for parents (guardians) of chil dren with epilepsy, we obtained information about 133 families in which there are children with this pathology from the age of 3 months to 18 years. The sur vey lasted from May 18 to May 23, 2020 and displays data for the period from the beginning of the introduction of strict anti-epidemic measures in Ukraine, that is, for 2.5 months. It has been established that the most significant for families with children suffering from epilepsy during the COVID-19 pandemic are financial problems and is sues of ensuring continuous use of antiepileptic drugs. The possibilities of providing a sufficient level of counseling for children with epilepsy during the crisis of COVID-19 using modern means of com munication are shown. A relatively low rate of increase in stress, behavioral and emotional dis orders in children with epilepsy during the COVID-19 crisis was revealed.
COVID-19 pandemic — analysis of the peculiarities of the life activity of families of children with epilepsy, existing problems and their overcoming
Keywords: діти; епілепсія; родини; COVID-19; children; epilepsy; families