Компенсація реактивної потужності в асинхронних електроприводах - Маляр, Василь Сафронович; Добушовська, Ірина Андріївна (НТУ "ХПІ", 2013)
Розглядається проблема розрахунку ємності косинусних конденсаторів для індивідуальної компенсації реактивної потужності в асинхроних електроприводах в усталених і пускових режимах роботи. В запропонованому алгоритмі використовується розроблена на основі теорії зображуючих векторів математична модель асинхронного двигуна високого рівня адекватності, в якій враховується як насичення магнітопроводу, так і витіснення струму в стержнях ротора.

A problem of calculating capacity of cosine capacitors for individual compensation of reactive power in asynchronous electric drives in stationary and transient operation modes is considered. The algorithm introduced employs a high-adequacy mathematical model of asynchronous motor developed on the theory of representing vectors which takes into account both the magnetic core saturation and the current displacement in the rotor bars.
Reactive power compensation in asynchronous electric drives
Keywords: асинхронні двигуни; ковзання; струм; стержні ротора; asynchronous motor; starting characteristics; reactive power; capacitors; compensation