Методи державного фінансового регулювання корпоративного сектору економіки - Манойленко, Олександр Володимирович; Лісіна, Вікторія Юріївна (Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, 2013)
У статті проведено дослідження теоретичних підходів до формування методів фінансового регулювання корпоративного сектору економіки, визначено їх склад та пріоритети застосування. Виділено основні етапи їх формування, що включають визначення мети, факторів впливу, виділення критеріїв та обмежень, які дозволяють розробляти заходи державного фінансового регулювання. Запропоновано типологізацію організаційно-фінансового складу важелів державної фінансової політики, серед яких виділено головні групи: ті, що підтримують режим функціонування, стабілізаційні та трансформаційні (спрямовані на зміну форми організації або устрою корпоративного сектору та/або режиму його функціонування), які у свою чергу поділяються на два класи: фінансово-економічні та організаційно-інституційні. Ключові слова: методи державного фінансового регулювання, корпоративний сектор економіки, державна фінансова політика, важелі фінансової регуляторної політики держави.

The article conducts the study of theoretical approaches to formation of methods of financial regulation of the corporate sector of economy and identifies their composition and priorities of application. It marks out main stages of their formation, which include identification of: goals, factors of influence, criteria and restrictions that allow development of instruments of state financial regulation. It offers typologisation of the organisational and financial composition of instruments of state financial policy, among which there are main groups: supporting the functioning mode, stabilising and transformational (directed at changing the form of organisation or structure of the corporate sector and/or mode of its functioning), which, in their turn, are divided into two classes: financial-economic and institutional.
Methods of state financial regulation of the corporate sector of economy
Keywords: державне фінансове регулювання; корпоративний сектор економіки; державна фінансова політика; важелі фінансової регуляторної політики держави; methods of state financial regulation; corporate sector of economy; state financial policy; instruments of the state financial regulatory policy