Гігієнічна оцінка споживання вітамінів студентами в умовах стресу - Чернушенко, Олена Олександрівна; Саєвич, Оксана Володимирівна; Новік, Ганна Вікторівна; Хричов, Сергій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Для збереження та укріплення здоров’я молоді однією з задач держави в області здорового харчування є розвиток виробництва харчових продуктів функціонального призначення збагачених необхідними водо- та жиророзчинними вітамінами; розробка добавок біологічно активних речовин та орієнтування вищої освіти на підвищення рівня освіти студентів валеологічного спрямування, і впровадження відповідних тем, предметів в навчальний процес вищих навчальних закладів. Стаття присвячена проблемі моніторингу вітамінів у харчуванні студентської молоді в сучасних умовах. За допомогою анкетування та методики визначення вмісту водо- та жиророзчинних вітамінів у добовому раціоні виявлено недотримання принципів раціонального харчування студентами денної форми навчання, що негативно впливає на стан їхнього здоров’я. Для усіх студентів денної форми навчання відмічається дефіцит споживання вітамінів Д 70%, С 62,5%, В9 60% та біотину 74%. Середній вміст вітаміну С в раціонах харчування для дівчат відповідає нормі, для юнаків − в 1,27 раза нижче норми. Надходження вітамінів В2, В6, В12 та В5 з раціонами харчування перевищує рекомендовані значення. Вивчення якості раціонів студентів молодших курсів показало, що більшість студентів має полідифіцитне, розбалансоване за вітамінним складом харчування, а також відсутність свідомого ставлення до харчування. Виявлено низький рівень вмінь і навичок студентів в організації власного харчування. Недостатній рівень знань про належне харчування є потенційним чинником погіршення здоров’я, виникнення первинних і вторинних аліментарних захворювань, зниження розумової працездатності. Запропоновано шляхи підвищення рівня знань з практичної нутриціології студентів вищої школи та шляхи розв’язування проблеми збалансованого харчування студентів як ефективної умови покращання стану їхнього здоров’я як ефективної умови покращання стану їхнього здоров’я. Встановлено, що одним з пріоритетних завдань сьогодення є підвищення рівня освіти студентської молоді з питань здорового харчування.

To preserve and strengthen the health of young people, one of the tasks of the state in the field of healthy nutrition is the development of the production of functional food products enriched with essential water- and fat-soluble vitamins; development of additives of biologically active substances and orientation of higher education to improve the level of education of students of the valeological direction, and the introduction of relevant topics, subjects in the educational process of higher educational institutions. The article is devoted to the problem of monitoring vitamins in the nutrition of student youth in modern conditions. With the help of a questionnaire and a method for determining the content of water- and fatsoluble vitamins in the daily diet, non compliance with the principles of rational nutrition by full-time students was revealed, which negatively affects their health. For all full-time students, there is a deficiency in the intake of vitamins D 70%, C 62.5%, B9 60% and biotin 74%. The average content of vitamin C in diets for girls is 1.03 times lower than the norm, for boys it is 1.27 times lower than the norm. The intake of vitamins B2, B6, B12 and B5 with diets exceeds the recommended values. The study of the quality of diets of junior students showed that the majority of students have a polydeficient diet, unbalanced in terms of water- and fat-soluble vitamins, as well as a lack of a conscious attitude to nutrition. A low level of skills and abilities of students in organizing their own meals was revealed. An insufficient level of knowledge about proper nutrition is a potential factor in the deterioration of health, the emergence of primary and secondary alimentary diseases, and a decrease in mental performance. The ways of increasing the level of knowledge in practical nutrition of students of higher education and ways of solving the problem of balanced nutrition of students as an effective condition for improving their health as an effective condition for improving their health are proposed. It has been established that one of the priority tasks of our time is to increase the level of education of student youth on healthy nutrition.
Hygienic assessment of vitamin consumption by students under stress
Keywords: вітаміни; гігієна харчування; екологічна безпека; режим харчування; принципи раціонального харчування; оздоровче харчування; елементи в організмі людини; vitamins; food hygiene; environmental safety; diet; principles of rational nutrition; healthy nutrition; elements in the human body