Шлюбні та сімейні правовідносини - Гаряєва, Ганна Михайлівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Навчальна дисципліна «Правознавство» є фундаментальною складовою підготовки студентів усіх спеціальностей, оскільки забезпечує базові знання про систему права, його галузі та функції в суспільстві. Сімейне право, як одна з галузей права, регулює майнові та пов’язані з ними немайнові відносини між суб’єктами сімейного права. Метою конспекту лекцій з практичними заняттями та завданнями для самостійної роботи студентів є надання студентам систематизованого матеріалу, що включає загальні засади сімейного права, основні положення про суб’єктів сімейних правовідносин, особливості укладання шлюбу, визначення сім’ї, права сім’ї, шлюб, його державна реєстрація та припинення шлюбу, визнання шлюбу недійсним, особисті немайнові та майнові права і обов’язки подружжя, визначення і розуміння поняття «шлюбний договір», особливості його укладання, взаємні права та обов’язки батьків і дітей. Як здійснюється влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (усиновлення, опіка та піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу). Конспект включає теоретичний матеріал та практичні завдання для самостійної роботи студентів, що дозволяє закріпити знання та наблизити навчання до реальних ситуацій сімейних правовідносин. Такий підхід сприяє розвитку критичного мислення майбутніх фахівців, правової свідомості та вміння застосовувати законодавство на практиці в різних галузях правовідносин. Вивчення матеріалів цього конспекту створює підґрунтя для подальшого поглибленого вивчення правових дисциплін та формує базові компетенції майбутніх фахівців в сфері різних правових галузей та інститутів.
Keywords: конспект лекцій; шлюб; шлюбні правовідносини; сімейні правовідносини; правознавство; сімейне право