Обліково-аналітична інформація щодо формування фонду оплати праці у цукровому виробництві - Косяк, Антоніна Петрівна; Рябих, Інна Валеріївна (НТУ "ХПІ", 2018)
У статті висвітлено теоретичні питання щодо поняття "оплата праці" та "заробітна плата" – з позицій економічної теорії, "заробітна плата" – це економічна категорія, що відображає відносини між роботодавцем і найманим працівником з приводу розподілу новоствореної вартості. В цьому розумінні доречнішим є поняття "оплата праці", яка, крім заробітної плати, включає й інші витрати роботодавця на робочу силу Досліджено та узагальнено відомості про практичну діяльність товариства з додатковою відповідальністю – в колективному договорі товариства встановлюються умови організації виробництва та праці, забезпечення зайнятості, режим роботи, тривалість робочого часу, охорона й безпека праці, нормування та оплата праці, умови преміювання, розвиток соціальної сфери, соціально-трудові пільги, обов'язкові гарантії та компенсаційні виплати, компетенції, гарантії діяльності представницьких організацій працівників, строки виплати заробітної плати, а на працівників покладаються зобов'язання виконувати всі вимоги охорони праці, підтримувати трудову дисципліну. Розглянуто модель бізнес-процесу розрахунків з оплати праці працівників цукрового виробництва та її учасників, а також порядок ініціалізації бізнес-процесу з обліку оплати праці працівників відповідно до Регламенту товариства, організацію обліку оплати праці. Обґрунтовано основні форми та системи оплати праці, які використовуються при виборі системи оплати праці за допомогою нормування праці. Охарактеризовано почасову форму за місячними окладами та її системи: проста погодинна і погодинно-преміальна; відрядну форму та системи: проста відрядна та відрядно-преміальна, що застосовуються у період сезону виробництва цукру з цукрового буряку та цукру-сирцю. Розглянуто організацію оплати праці працівників, яка базується на тарифній системі оплати та включає тарифні ставки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, тарифно-кваліфікаційні характеристики. Досліджено аналітичну інформацію формування фонду оплати праці.

In the article it is reflected theoretical questions in relation to a concept "Remuneration of labour" and "salary" – from the standpoint of economic theory, "wages" is an economic category that reflects the relationship between the employer and the employee in relation to the distribution of the newly created value. In this sense, the term "wages" is more appropriate, which, besides wages, includes other expenses of the employer to the workforce. Investigational and generalized taking about practical activity of society with additional responsibility – he collective agreement of the partnership establishes the conditions for the organization of production and labor, the provision of employment, the working conditions, the length of working time, the protection and safety of work, the normalization and payment of labor, bonus conditions, the development of social sphere, social and labor privileges, compulsory guarantees and compensatory payments, competence, guarantees of activity of representative organizations of employees, payment periods, and employees are obliged to comply with all requirements of labor protection, to support labor discipline.
Registration-analytical information on forming of fund of remuneration of labour in saccharine production
Keywords: заробітна плата; організація оплати праці; компенсаційні виплати; заробітна плата; охорона праці; wage organization; salary fund; basic wage fund